Svijet
0

Razgovori dviju Koreja završeni bez sporazuma

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Četverodnevni razgovori Sjeverne i Južne Koreje završeni su u petak u Seulu bez ikakvog dogovora budući da je Pyongyang insistirao na pomoći Južne Koreje u riži, dok je Seul odbijao da je isporuči dok sjeverni susjed ne započne nuklearno razoružavanje.

Nakon razgovora, koji su ukupno u protekla četiri dana trajali nešto više od tri sata, objavljeno je samo kratko saopćenje u kome se kaže da će dvije strane ostati u kontaktu, ali nije naveden datum sljedećeg kruga pregovora, javio je Reuters.

Južna Koreja je prošlog mjeseca obećala pomoć od 400.000 tona riže ako Sjeverna Koreja, u skladu s međunarodnim sporazumom potpisanim u februaru, započne zatvaranje nuklearnog postrojenja.

Pyongyang je međutim obustavio te radove nakon što, kako kaže, nije odmrznuto 25 miliona dolara sjevernokorejskog novca u jednoj banci u Macau kao što je bilo dogovoreno.

Sjeverna Koreja tvrdi da je ona ispunila preuzete obaveze iz prethodnog kruga razgovora puštanjem na svoju teritoriju južnokorejskog voza, prvog nakon rata 1950.-1953., i omogućavanjem većeg broja susreta razdvojenih porodica jer žive u dvije zemlje.

Dvije Koreje su tehnički još u ratu jer do sada nisu potpisale mirovni sporazum već samo primirje.