Svijet
0

Razgovori Bush - Merkel u Bijeloj kući

FENA
Američki predsjednik George W. Bush primio je u Bijeloj kući prvi put u petak njemačku kancelarku Angelu Merkel, s kojom bi trebao razgovarati o prijavi iranskog slučaja Vijeću sigurnosti te poboljšanju bilateralnih odnosa.

Razgovori bi trebali trajali sat i pol u Ovalnom uredu Bijele kuće, a potom je predviđena prva zajednička konferencija za štampu, nakon koje će uslijediti zajednički doručak.

Prvi susret je pružio "priliku da se razmotre mogućnosti jačanja naših odnosa i transatlantskih veza", izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan. On je govorio o Njemačkoj kao "cijenjenom savezniku" i pored distanciranja Njemačke nakon rata u Iraku.

"Razgovori su se odnosili i na rat protiv terorizma", dodao je glasnogovornik.

Merkel je posebno naglasila Bushu mogućnost prijave Irana Vijeću sigurnosti UN-a, koji, prema Zapadu, ne želi dati garancije da neće proizvesti nuklearno oružje.

Predsjednik Bush je već duže vrijeme jedan od glavnih zagovornika takvog rješenja.

Merkel je uzaludno pokušavala ubijediti Iran da pruži sve tražene garancije.

"Iran je prešao crvenu liniju", rekla je Merkel po dolasku u SAD.

"Jedina varijanta je okrenuti se Vijeću sigurnosti", rekao je McClellan, ali nije želio precizirati koje bi mjere moglo donijeti Vijeće sigurnosti. "Raspolažemo izvjesnim brojem instrumenata i mjera", rekao je on.

Bush i Merkel bi također trebali nastojati da učvrste veze između dva histrorijska saveznika.

Ti odnosi su posljednjih godine zahladnjeli, naročito otkada je bivši kancelar Gerhard Schroeder postao jedan od najvećih kritičara rata u Iraku.

Bez obzira na ta distanciranja, dvije administracije su izrazile volju da poboljšaju odnose i suradnju.