Washington
0

Razgovor o prihvatu zatvorenika iz Guantanama

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Evropski povjerenik Jacques Barrot i češki ministar Ivan Langer, čija zemlja predsjedava Evropskom unijom, zatražili su u ponedjeljak u Washingtonu "informacije" u slučaju da evropske zemlje prihvate da prime bivše zatvorenike logora Guantanamo.

Dva izaslanika predočila su "listu tačnih pitanja" američkom ministru pravde Ericu Holderu, s kojim su se sastali u ponedjeljak, objasnio je novinarima Barrot, zadužen za pravna pitanja u evropskoj komisiji.

"Mi smo zaduženi ne da pregovaramo već da dobijemo tačne informacije", precizirao je Langer, češki ministar unutarnjih poslova, koji predsjedava vijećem ministara evropskih unutarnjih poslova, a koji je s komisijom iskoordinirao čitav niz razgovora s američkim vlastima.

Sada Evropska unija čeka odgovore Washingona o američkoj obavezi da neće ponoviti bolno iskustvo Guantanama.

Barrot je naveo i izradu protokola o saglasnosti s američkim State Departmentom, koji bi postavljao "principe koji moraju pobuditi politiku borbe protiv terorizma i objasniti promjene američkog mehanizma u domenu pritvora, a posebno tehnike saslušanja zatvorenika".

"Brzina kojom će ovaj predmet napredovati sada je u rukama Amerikanaca", dodao je Langer.

U utorak će dva evropska zastupnika razgovarati s američkom ministricom za unutarnju sigurnost Janetom Napolitano, kao i sa savjetnicima predsjednika Obame u Bijeloj kući.

"To je američki problem", rekao je Barrot, podsjećajući da Evropa ne traži već želi da razmotri američki zahtjev kada ovaj postane formalan.

Barack Obama potpisao je 22. januara ukaz kojim se predviđa zatvaranje Guantanama za godinu dana a njegova vlada se obavezala da će ponovo razmotriti dosjee svakog od oko 245 aktuelnih zatvorenika.