Svijet
0

Razgovor Mccaina i Browna

FENA
I dok rat u Iraku ulazi u šestu godinu, predsjednički pretendent republikanske stranke John McCain izjavio je da je "povećanjem" broja američkih trupa zabilježen uspjeh u uspostavljanju stabilnosti u Iraku i istakao da ta strategija mora da se nastavi.

Senator McCain, koji je bio u jednosedmičnoj kongresnoj misiji "utvrđivanja činjeničnog stanja", tokom koje je osmi put posjetio Bagdad, izjavio je da će Irak vjerovatno biti ključno pitanje na američkim predsjedničkim izborima. Republikanski kandidat je zahvalio Britaniji za podršku u Iraku i "enormnu službu i žrtvu" koje su britanske vojne snage pružile u Iraku i Afganistanu.

"U potpunosti razumijem da je britanska javnost povremeno razočarana pomanjkanjem napretka u obje zemlje," izjavio je. "U svakom slučaju izražavam svoju zahvalnost britanskoj vladi i narodu, a posebno mladima koji služe u oružanim snagama."

London je ostao najbliži saveznik američke vlade u Iraku, Britanija trenutno ima oko četiri hiljade vojnika stacioniranih u južnom Iraku. London pak planira da, tokom godine, smanji broj svojih snaga na oko 2.500. Britanija je smanjila nivo trupa u posljednje dvije godine, dok se njena vojna angažiranost u Afganistanu povećala. McCain je također izrazio zahvalnost za ulogu premijera Browuna u bavljenju problemima vezanim za klimatske promjene. McCain je dodao da je riješen da se sveobuhvatno i globalno pozabavi tim pitanjem, ali je insistirao da Kina i Indija moraju biti dio globalnog sporazuma o klimatskim promjenama.

"Ponovo želim da dam do znanja da nećemo imati efikasni globalni sporazum ukoliko Indija i Kina ne budu dio tog sporazuma. Mislim da će biti izvršen dovoljan međunarodni i unutrašnji pritisak koji će ih, pored činjenica o ekološkim izazovima, ipak uključiti u globalni sporazum." Prije posjete Londonu McCain, inače visoki član senatskog Odbora za oružane snage, boravio je u Iraku, Jordanu i Izraelu. On će iz Londona, prema očekivanjima, otputovati u Pariz.