Rat Izraela i Irana
0

Razgovarali čelni ljudi izraelske i američke odbrane: Razmatrane mjere kako bi se porazio napad Irana

S. Š.
Austin i Gallant (Foto: EPA-EFE)
Austin i Gallant (Foto: EPA-EFE)
Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Lloyd J. Austin razgovarao je sa izraelskim ministrom odbrane Yoavom Gallantom.

Austin je razgovarao danas po drugi put s izraelskim ministrom odbrane Gallantom kako bi ponovio besprijekornu američku podršku odbrani Izraela u povodom iranskog napada na teritorij Izraela.

Austin i ministar Gallant pohvalili su izvanredne odbrambene mjere i snažnu saradnju poduzetu kako bi se porazio ovaj iranski napad na Izrael. Austin je ponovo jasno rekao da Izrael može računati na punu podršku SAD-a u odbrani Izraela od bilo kakvih budućih napada Irana i njegovih regionalnih zastupnika.

"Razgovarao sam danas po drugi put sa izraelskim ministrom odbrane Yoavom Gallantom kako bih ponovio čvrstu podršku SAD-a odbrani Izraela u svjetlu iranskog napada bez presedana sa iranske teritorije. Razmotrili smo izvanredne odbrambene mjere i snažnu saradnju poduzetu kako bi se porazio ovaj iranski napad na Izrael", piše Austin na svom X-u.

Iran je u subotu napao Izrael s više od 300 dronova i projektila, a izraelske vlasti saopćile su da je 99 posto presretnuto. Osim izraelskih borbenih aviona u obaranju dronova učestvovali su i avioni Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije kao i Jordana koji je iznad svoje teritorije presreo na desetine bespilotnih letjelica.