{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Razdvojene desetomjesečne blizanke koje su dijelile pluća, jetru, crijeva i zdjelicu

24.2.2015. u 09:55
3
9
Razdvojene desetomjesečne blizanke koje su dijelile pluća, jetru, crijeva i zdjelicu
3
Desetomjesečne blizanke Knatalye Hope i Adeline Faith Mata rođene su spojene grudima. dijelile su zid grudi, pluća, dijafragmu, jetru, crijeva i zdjelicu. Ljekarski tim Dječije bolnice u Teksasu prvi put je izveo ovako komplikovanu operaciju razdvajanja i vrlo su zadovoljni postignutim uspjehom.
Operaciju je izveo tim od 26 osoba, od kojih je 12 hirurga, šest anesteziologa i osam hirurških medicinskih sestara. Operacija je trajala 26 sati.

"Znamo koliko je planiranja i vremena uloženo u operaciju. Blagoslovljeni smo da imamo mogućnost biti u ovakvoj bolnici i da imamo pristup ovakvim hirurzima i ljekarima koji su ostvarili naš san. Želimo iskazati zahvalnost ljudima koji su se molili i pružali nam podršku sve ovo vrijeme", rekla je majka Elysse.

Prije ključne operacije Knatalye i Adeline u decembru su bile podvrgnute operaciji dugoj pet sati kako bi im ugradili tkiva u grudi i abdomen. To je pomoglo da se njihova koža raširi i pripremi za operaciju odvajanja. modeli njihovih organa su također napravljeni, tako da su ljekari mogli vježbati prije operacije.

"Ovo je prva operacija ovako spojenih blizanaca koja je uspješno izvedena. Operacija je imala mnogo izazova jer su djevojčice dijelile organe. Naš tim se pripremao za ovu operaciju mjesecima napravivši 3D modele organa na kojima smo vježbali i radili simulaciju operacije razdvajanja", rekao je pedijatrijski hirurg Darrell Cass.

Djevojčice se sada nalaze na intenzivnoj pedijatrijskoj klinici i oporavljat će se nekoliko narednih mjeseci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: