Austrija
1

Razbijena banda sa Kosova koja je napravila šetu od 850.000 eura

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Austrijska policija saopštila je da je razbila bandu provalnika trezora, porijeklom sa Kosova, koja je od 2010. godine počinila najmanje 44 provale na teritoriji pokrajina Gornja i Donja Austrija, Salcburg i Burgenland. Banda je svojim kriminalnim djelatnostima napravila štetu od 850.000 eura.

Dvoje osumnjičenih je uhapšeno, a šest članova je u bjekstvu, navela je danas policija Gornje Austrije, javlja Tanjug.

Od 2010. godine ova banda je izvršila seriju provala u preduzeća, koristeći uvijek iste metode - presjecala je ograde kako bi dospjela u firmu tokom noći i zadržavala se u njima sve dok ne bi pronašla isplativi plijen. 

Često bi banda potpuno razorila prostorije pretražujući svaki ugao, dok ne bi pronašla trezor, koji su potom otvarali, najčešće na licu mjesta. 

Pored novca, članovi ove bande često su krali kamere, mobilne telefone, računare. Tokom jedne provale oni su ukrali 2.000 kartica za naplatu korišćenja autoputa, koje su preko jednog prepordavca prodavali u mjestu Vels. 

U provalama je učestvovalo do pet osoba, a banda se, prema pretpostavkama policije, sastojala od ukupno osam članova. 

Oni su, radi provale, u Austroju dolazili sa Kosova ili susjedne Slovačke, jer je vođa u Bratislavi uspostavio sjedište odakle je sve organizovao. Plijenom od provala članovi bande su finansirali skupe automobile i odmore. 
Tokom istrage se ispostavilo da su pojedini članovi bande ranije djelovali u Švajcarskoj, Španiji i Belgiji.