Kuba
0

Raul Castro zaželio sreću Baracku Obami

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kubanski predsjednik Raul Castro zaželio je u srijedu sreću novom američkom predsjedniku Baracku Obami za kojeg je rekao novinarima kako "izgleda da je dobar čovjek".

"Izgleda da je dobar čovjek, želim mu sreću", izjavio je kubanski lider prilikom posjete jednoj medicinskoj školi u Havani.

To je bila prva reakcija Raula Castra na inauguraciju Baracka Obame koji je raspoložen za popuštanje u odnosima s komunističkim otokom, već 47 godina pod američkim embargom.

Kubanski predsjednik je izjavio početkom mjeseca kako je spreman da otvori dijalog bez "posrednika" s Barackom Obamom, kao sa sebi ravnim, što bi bilo prvi put nakon 50 godina nekomuniciranja predsjednika dviju zemalja.

Brat Fidela Castra i njegov nasljednik je ipak izrazio sumnju u promjenu američke politike, ocijenivši da Obama ne može sam promijeniti cijeli sistem.

Obama je prije inauguracije naglašavao kako je raspoložen za dijalog ako Kuba, koju je njegov prethodnik George W. Bush smatrao "diktaturom", ostvari napredak u domenu ljudskih prava.