{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Raul Castro se sastao sa papom Franjom

S
10.5.2015. u 12:40
3
8
Raul Castro se sastao sa papom Franjom
3
Raul Castro se sastao sa papom Franjom
Foto: AFP
Predsjednik Kube Raul Castro sastao se jutros sa papom Franjom i zahvalio za doprinos koji je poglavar rimokatoličke crkve imao u približavanju odnosa između Kube i SAD, saopćeno je iz Vatikana.
Ovaj jednosatni sastanak protekao je u srdačnoj atmosferi tokom koje su papa Franjo i Kastro razgovarali o predstojećoj posjeti rimokatoličkog poglavara Kubi, koja je planirana za septembar, nakon koje će papa posjetiti SAD.

"Papa Franjo poklonio je Castru medalju sa likom Svetog Martina, oficira koji je u hrišćanskoj tradiciji poznat po tome što je dao kaput siromahu. Papa je rekao Kastru da taj orden treba da ga podsjeća da treba štititi siromašne", rekao je portparol Vatikana Federiko Lombardi.

Lombardi je naveo da je Castro papi poklonio sliku kubanske umjetnice Aleksis Leive Mačado, inspirisana temom ilegalnih imigranata koji dolaze na ostrvo Lampeduzu.

Ovo je bila prva posjeta kubanskog predsjednika Raula Castra Vatikanu, podsjeća AFP.

Castro, koji je u Vatikan doputovao iz Moskve, gdje je prisustvovao obilježavanju 70 godina od pobjede nad nacistima u Drugom svjetskom ratu, sastaće se danas i sa italijanskim premijerom Mateom Rencijem.

Kubanski predsjednik je tokom susreta sa rimokatoličkim poglavarom zahvalio papi na ulozi posrednika koja je doprinijela približavanju odnosa između Kube i SAD.

Papa je lično posredovao u obnovi diplomatskih odnosa između Kube i SAD, saopćeno je ranije iz Vatikana.

U tadašnjem saopćenju je navedeno da je papa poslao pismo kubanskom i američkom predsjedniku, te da su delegacije tih zemalja primljene u oktobru u Vatikanu.

Papa Benedikt Šesnaesti posjetio je Havanu 2012. godine, a njegov prethodnik Jovan Pavle Drugi 1998. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: