Svijet
0

Raul Castro ponudio Obami sastanak u u Guantanamu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kubanski predsjednik izjavio je u kako bi se volio sastati s novoizabranim američkim predsjednikom Barackom Obamom "na neutralnom terenu" - i predložio je da se to desi u američkoj pomorskoj bazi Guantanamo Bay na Kubi.

Ponuda kubanskog vođe objavljena je u rijetkom intervju u Havani s glumcem i režiserom Seanom Pennom, koji je pisao o toj zemlji u izdanju magazina Nation od 15. decembra. Članak je objavljen na web siteu magazina u srijedu.

Penn je upitrao Castra da li bi se sastao s Obamom u Washingtonu. Kubanski predsjednik je izjavio da će "razmisliti o tome", ali je dodao da ne bi bilo pošteno ni za jednog lidera da ode na teritoriju drugog. On je, međutim, predložio da se sastanu u bazi u Guantanamu, prenosi AP.

"Moramo se sastati i početi rješavati naše probleme, i na kraju sastanka mogli bismo dati predsjedniku poklon, mogli bismo ga otpratiti kući s američkom zastavom koja se vijori iznad Guantanamo Baya", izjavio je Castro.

Raul Castro smatra se mnogo pragmatičnijim i pomirljivijim od svog oštrog starijeg brata Fidela, i nekoliko puta je nudio sastanke s američkim zvaničnicima otkako je smijenio svog oboljelog brata sredinom 2006.

Vodeća kubanska tema na tom sastanku bilo bi normaliziranje međusobne trgovine, kazao je Castro.

"Jedini razlog blokade je da nam se naškodi", kazao je on Pennu, koristeći termin za 50-godišnji američki trgovinski embargo koji rabi komunističko rukovodstvo.

"Ništa ne može zaustaviti revoluciju. Neka Kubanci idu posjećivati svoje porodice. Neka Amerikanci odlaze na Kubu", kazao je.

Obama je izjavio kako je spreman da se sastane s Raulom Castrom bez preduslova, te da će nakon preuzimanja dužnosti 20. januara "odmah" ukinuti sva ograničenja na porodična putovanja na Kubu. Na osnovu strogih pravila uvedenih pod administracijom Georgea W. Busha, Amerikanci kubanskog porijekla sada mogu obilaziti svoju rodbinu samo tri puta godišnje.

Obama je, međutim, izjavio da neće podržati ukidanje embarga dok Kuba ne oslobodi sve političke zatvorenike. Nezavisna grupa za ljudska prava na karipskom otoku prebrojala je 219 zatočenika savjesti iza rešetaka.

Castro je izjavio Pennu da "nijedna zemlja nije sto posto lišena kršenja ljudskih prava, ali su izvještaji u amerričkim medijima krajnje pretjerani i licemjerni".