Svijet
0

Raul Castro: Fidel se oporavlja, mobilisano na hiljade kubanskih vojnika

FENA
Fidel Castro se postepeno oporavlja od hirurške intervencije, zbog koje je privremeno predao vlast, izjavio je Fidelov mlađi brat Raul u intervjuu partijskom listu "Granma".

Raul Castro (75) zahvalio je doktorima i ostalima koji se brinu za njegovog brata, rekavši kako su mu "oni prišli na sjajan način, s mnogo ljubavi i odanosti, što je bio bitan faktor Fidelovog brzog oporavka".

U svojim prvim komentarima otkako je postao vršilac dužnosti predsjednika Kube, Raul Castro je izjavio da nema opasnosti od napada na Kubu i potvrdio da je odmah poslije najave Fidelovog odlaska u bolnicu 31. jula podigao borbenu spremnost vojske na najviši nivo te mobilizirao vojne i policijske rezerviste.

[SLIKA]1[/SLIKA] Fidel Castro u bolnici

"Mi ne možemo odbaciti rizik da neko poludi ili postane čak i luđi u američkoj vladi", izjavio je on u intervjuu datom Lazzaru Barrredu, uredniku novina "Granma", glasila kubanske Komnunističke partije, prenosi AP.

"Odlučio sam da značajno povećam naše borbene kapacitete, uključujuči mobilizaciju nekoliko desetaka hiljada rezervista i pripadnika milicije", izjavio je Raul Castro.

Povodom mnogih primjedbi međunarodnih medija o njegovom naglašenom odsustvu iz javnosti poslije preuzimanja predsjedničkih dužnosti, Raul Castro je rekao da ga ti komentari ne interesuju i da se nije pojavljivao u javnosti prije svega zato što nije bilo potrebno, a i zato što to nije u njegovoj prirodi.

"Nema sumnje da je šefovo zdravlje ono što nas sve najviše zanima u ovom trenutku", rekao je Raul, ministar odbrane u Fidelovoj vladi, u prvom javnom obraćanju od 31. jula kada su na njega prenesene predsjedničke dužnosti.

[SLIKA]2[/SLIKA] Braća Castro

Raul Castro je uz svog brata Fidela od početka revolucije 1953. godine i sve godine borbe protiv diktatora Fulgensia Batiste. On je drugi čovjek Fidelovog režima i prema ustavu zamjenjuje brata u slučaju njegove smrti ili trajne spriječenosti.