Svijet
0

Raul Castro: Fidel ne umire, već se oporavlja od operacije

FENA
Brat kubanskog lidera Raul Castro demantirao je izvještaje američkih medija da Fidel Castro boluje od raka i da je "smrtno bolestan", ističući da se on oporavlja od operacije.

"Fidel ne umire, kako su to naveli neki mediji u Miamiju, već se konstantno oporavlja. On se dobro osjeća. Ima telefon i njime se sve više i više služi", rekao je na jučerašnjem skupu 900 učenika osnovnih i srednjih škola u Havani Raul Castro, najavivši da će delegacija učenika u decembru posjetiti njegovog oboljelog brata. Prema riječima Raula, sam Fidel Castro (80) je rekao da će za oporavak biti potrebno vrijeme.

Raul (75) je naveo da je prije 48 sati s drugim zvaničnicima održao dug sastanak s Castrom na kom se raspravljalo o državnim pitanjima, kao i da je njegov brat dao više instrukcija.

Pioniri su u poruci pružili podršku Fidelu Castru, navodeći da je "Fidel više nego ikada prisutan u srcima, mislima i idejama svih njih".

"Time" je objavio za vikend da zvaničnici američke vlade vjeruju da Castro smrtno boluje od raka i da je bolest u posljednjoj fazi. Američki obavještajci uvjereni su da se Castro više neće vraćati na čelo države koju je predvodio od revolucije 1959. godine.

Fidel Castro je na svog brata prenio privremeno ovlašćenja 31. jula pošto je operisan zbog unutrašnjeg krvarenja.

U javnosti se Fidel nije pojavio od 26. jula, a neke novije njegove fotografije nisu objavljene već tri sedmice.

On se nije sastao krajem prošlog mjeseca ni sa ruskim premijerom Mihailom Fradkovom, koji je boravio u dvodnevnoj posjeti Kubi. To je bila posjeta na najvišem nivou iz Rusije otkako je na Kubi boravio ruski predsjednik Vladimir Putin 2000.

Prošle sedmice lokalni kubanski mediji su javili da je ministar vanjskih poslova Phelipe Peres Roke saopćio da će se Castro vratiti svojim dužnostima, ali nije precizirao kada.