|

Ratni veterani podržavaju Mugabea

Ratni veterani podržavaju Mugabea
0
F
FENA
30.11.2007. u 13:51
0
komentara
0

dijeljenja
Ratni veterani podržavaju Mugabea Foto: Reuters
Hiljade ratnih veterana Zimbabvea okupilo se danas u Harareu s ciljem da predvode "marš miliona" u podršci predsjedniku Roberta Mugabea da produži svoju vladavinu, usprkos teškoj ekonomskoj krizi u zemlji, za koju je kriva njegova vlada.
Mugabe (83), koji je na vlasti od 1980. godine, kada se Zimbabve oslobodio britanske kolonijalne vlasti, planira da ostane na čelu zemlje i nakon predsjedničkih i parlamentarnih izbora zakazanih za mart 2008. godine.

Zapadne novinske agencije podsjećaju da Mugabe nije prihvatio sugestije više funkcionera iz svoje ZANU-PF partije da ne učestvuje u predstojećoj izbornoj trci. Poslije toga, ostarjeli lider, koji fizički i dalje dobro izgleda, zatražio je podršku i od ratnih veterana.

Hiljade pristalica ZANU-PF stiglo je jutros autobusima, vozovima i drugim prijevoznim sredstvima u prijestonicu Harare, gdje su zaposjeli više trgova na kojima pjevaju revolucionarne pjesme i izražavaju podršku jednom od najkontroverznijih lidera savremenog svijeta.

Žene i muškarci, mladi i stari, koji se pripremaju za dugi marš podršku Mugabeu, očekuju da im se dugovječni lider obrati krajem dana.

Svjetska banka procjenjuje da je ekonomska situacija u zemlji toliko teška da je realno očekivati socijalne nemire.

Opozicija optužuje Mugabea da je najveći krivac za stanje u Zimbabveu, a zahtjeva za njegovo povlačenje sa političke scene sve je više i u vladajućoj stranci, ističu analitičari.

Lider ratnih veterana Jabulani Sibanda izjavio je državnim medijima da je svrha "marša miliona muškaraca i žena" da se pokaže da Mugabe, jedan od vođa rata na nezavisnost Zimbabvea iz sedamdesetih godina prošlog vijeka, uživao veliku popularnost, usprkos protivljenju Zapada njegovoj vladavini.

"Mugabe je naš lider i mi smo spremni da vodimo novi rat kako bismo odbranili njegovu vlast i naše suvereno pravo da izaberemo našeg revolucionarnog vođu", istakao je on.

Mugabe je veliki gnjev Zapada izazvao 2000. godine odlukom da oduzeto zemljište od bijelih vlasnika podijeli crnim bezemljašima.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.