Svijet
0

Ratni brod SAD-a u Hong Kongu

FENA
Kina je u ponedjeljak dozvolila američkom ratnom brodu da uplovi u vode Hong Konga, prvi put od novembra kada je to odbila američkom nosaču aviona "Kitty Hawk".

Ratni brod "Blue Ridge" iz američke Sedme flote stacionirane na Pacifiku stigao je u Hong Kong u dvodnevnu posjetu koja počinje danas, saopćio je američki konzulat u Hong Kongu.

"Hong Kong je jedan od dragulja za naše mornare", rekao je kapetan broda David Lausman.

Do ove posjete, čiji je cilj odmor i rekreacija za više od 700 mornara ratnog broda, došlo je dva mjeseca nakon što je Kina odbila dozvoliti nosaču aviona " Kitty Hawk" i pratećim brodovim da uplove u Hong Kong tokom američkog Dana zahvalnosti u novembru.

Poslije te odluke 300 supruga i djece članova posade nosača aviona ostalo je u Hong Kongu, dok se posada od 8.000 ljudi vratila u svoju bazu u Japanu.

Peking je tada saopćio da je taj slučaj bio nesporazum.

Kina nije navela razloge tadašnjeg odbijanja, ali su analitičari spekulirali da se radi o odgovoru na američku prodaju oružja Tajvanu ili na nagradu koju je Washington dodijelio tibetanskom duhovnom vođi Dalaj-lami, navela je agencija DPA.

Sadašnje kinesko odobrenje se očekivalo nakon što je zapovjednik američkih snaga na Pacifiku admiral Timothy Keating ovog mjeseca posjetio Peking.

Bivša britanska kolonija Hong Kong vraćena je pod kinesku upravu 1997. godine, uz široku autonomiju, ali pitanja odbrane su u nadležnosti Pekinga, podsjetila je agencija Reuters.