|

Ratko Mladić – jedina prepreka Srbije na putu ka EU

Ratko Mladić – jedina prepreka Srbije na putu ka EU
0
S
Sarajevo-x.com
29.10.2007. u 12:03
0
komentara
0

dijeljenja
Ratko Mladić – jedina prepreka Srbije na putu ka EU Foto: CNN
Predstavnici Evropske unije i prvi ljudi Srbije, prema analizama kolumnista Financial Timesa Tonyja Barbera i Neila MacDonalda, približavaju se ključnom trenutku istine u kojem predstavnici EU treba da procijene da li Beograd ulaže dovoljno napora u lociranje i hapšenje optuženika za ratne zločine od kojih su dvojica najtraženijih još uvijek u bjekstvu, kako bi mogli opravdati postavljanje Srbije na put ka članstvu u EU.
Glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte nakon svoje dvodnevne posjete Srbiji susrela se sa evropskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom. Nakon razgovora nisu izneseni nikakvi zaključci, a konačnu odluku Rehn bi trebao dati krajem ove sedmice, pišu Barber i MacDonald za Financial Times.

Iako je hapšenje ratnih bjegunaca Radovana Karadžćića i Ratka Mladića bilo jedan od osnovnih uvjeta za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, stavovi predstavnika EU su se promijenili te se ne slažu svi u tome da li Srbija prvo treba uhapsiti tražene pa tek onda pristupiti pregovorima o članstvu u EU.

Stoga je Carla del Ponte naglasila da je saradnja sa Srbijom znatno bolja, ali da ne može govoriti o konkretnom napretku sve dok se ne uhapsi Ratko Mladić za kojeg se sumnja da je na teritoriji Srbije i koji je, kako se čini, jedina prepreka Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.

Međutim, nekolicina predsatvnika EU smatra da je vrijeme da se sa Srbijom potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s obzirom da srbijanske vlasti čine sve što je u njihovoj moći kako bi uhapsile Ratka Mladića.

Nakon posjete Carle del Ponte Srbiji, srbijanski predsjednik Boris Tadić kazao je kako se nada da će tužiteljica "pripremiti pozitivan izvještaj kada je u pitanju saradnja sa Haškim tribunalom".

"Nadam se da će njen izvještaj o našoj saradnji biti pozitivan iako se suočavamo sa poteškoćama prilikom hapšenja Ratka Mladića i drugih bjegunaca“, objasnio je Tadić, a prenosi FT.

Srbijanski zvaničnici su ovog mjeseca ponudili milion eura za informaciju koja bi dovela do hapšenja Ratka Mladića.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.