Svijet
0

Ratko Mladić – jedina prepreka Srbije na putu ka EU

Sarajevo-x.com
Foto: CNN
Foto: CNN
Predstavnici Evropske unije i prvi ljudi Srbije, prema analizama kolumnista Financial Timesa Tonyja Barbera i Neila MacDonalda, približavaju se ključnom trenutku istine u kojem predstavnici EU treba da procijene da li Beograd ulaže dovoljno napora u lociranje i hapšenje optuženika za ratne zločine od kojih su dvojica najtraženijih još uvijek u bjekstvu, kako bi mogli opravdati postavljanje Srbije na put ka članstvu u EU.

Glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte nakon svoje dvodnevne posjete Srbiji susrela se sa evropskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom. Nakon razgovora nisu izneseni nikakvi zaključci, a konačnu odluku Rehn bi trebao dati krajem ove sedmice, pišu Barber i MacDonald za Financial Times.

Iako je hapšenje ratnih bjegunaca Radovana Karadžćića i Ratka Mladića bilo jedan od osnovnih uvjeta za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, stavovi predstavnika EU su se promijenili te se ne slažu svi u tome da li Srbija prvo treba uhapsiti tražene pa tek onda pristupiti pregovorima o članstvu u EU.

Stoga je Carla del Ponte naglasila da je saradnja sa Srbijom znatno bolja, ali da ne može govoriti o konkretnom napretku sve dok se ne uhapsi Ratko Mladić za kojeg se sumnja da je na teritoriji Srbije i koji je, kako se čini, jedina prepreka Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.

Međutim, nekolicina predsatvnika EU smatra da je vrijeme da se sa Srbijom potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s obzirom da srbijanske vlasti čine sve što je u njihovoj moći kako bi uhapsile Ratka Mladića.

Nakon posjete Carle del Ponte Srbiji, srbijanski predsjednik Boris Tadić kazao je kako se nada da će tužiteljica "pripremiti pozitivan izvještaj kada je u pitanju saradnja sa Haškim tribunalom".

"Nadam se da će njen izvještaj o našoj saradnji biti pozitivan iako se suočavamo sa poteškoćama prilikom hapšenja Ratka Mladića i drugih bjegunaca“, objasnio je Tadić, a prenosi FT.

Srbijanski zvaničnici su ovog mjeseca ponudili milion eura za informaciju koja bi dovela do hapšenja Ratka Mladića.