Florance Hartman
0

Ratko Mladić bi mogao izbjeći Hag

Sarajevo-x.com
Ako haški optuženik Ratko Mladić ne bude uhapšen sljedećih sedmica ili najkasnije do kraja godine, nikada mu neće biti suđeno u Hagu, izjavila je Florance Hartman, bivša glasnogovornica Haškog tužiteljstva, a prenose hrvatski mediji.

“U Sudu smo imali podatak o tome da je sve od 1997. do 2006. Mladić u Srbiji. Srbija i Zapad moraju ga izručiti ako žele za Srbiju članstvo u Europskoj uniji”, kazala je ona. Prema njenim riječima, prvostepena suđenja u Hagu završavaju 2009., te se nova neće otvarati, stoga treba računati na to da se za pripremu odbrane uobičajeno traži od šest do deset mjeseci.

“Ako Mladić do kraja 2009. ili ranije ne bude doveden u Hag, a od Vijeća sigurnosti se ne dobije crno na bijelo da se produžava mandat Suda, Mladiću nikada neće biti suđeno u Haškom sudu”, kazala je Hartmann.

Ona je, govoreći o dugogodišnjem skrivanju Radovana Karadžića, rekla da je Haško tužiteljstvo u više navrata dalo Amerikancima tačne lokacije na kojima se on krio tijekom bijega.

Hatman navodi i da su tokom ljeta 2005. dva agenta CIA-e - koji su se bosanskohercegovačkim vlastima predstavili kao predstavnici Haškog suda - tražila obustavu praćenja Karadžićeve porodice.