Novi problemi EU
0

Ratifikacija ugovora u Češkoj i Poljskoj

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Evropske čelnike očekuju novi problemi u vezi s ratifikacijom Lisabonskog ugovora, izvještava dopisnik Financial Timesa iz Bruxellesa.

Nakon što su irski birači prošle sedmice na referendumu odbacili taj dokument, pojavili su se problemi s njegovom ratifikacijom i u Češkoj i Poljskoj.

Zbog pravnih i političkih komplikacija u tim dvjema zemljama malo je vjerovatno, ocjenjuju političari i diplomati, da će Prag i Varšava ratificirati Lisabonski ugovor do evropskog samita u oktobru.

A to znači, napominje Financial Times u srijedu, kako je gotovo potpuno izvjesno da reforme institucija i procedura glasanja neće, kao što je bilo planirano, stupiti na snagu 1. januara iduće godine, a možda čak ni do izbora za Evropski parlament u junu.

Autor komentara u The Guardianu konstatira da politički establišment mrzi svako izjašnjavanje građana jer smatra da je ono vulgarno i nepredvidljivo.

U slučaju Irske, situacija je potpuno jasna. Svaka promjena u načinu na koji Evropa funkcionira zahtijeva potpunu saglasnost svih članica Evropske unije.

Bez obzira na motive irskih birača, Lisabonski ugovor je propao i mora se preformulirati. Usprkos tome, Britanija, Francuska, Njemačka i još neke zemlje nastavljaju s ratifikacijom kao da je ishod glasanja u Irskoj bio drugačiji nego što ustvari jeste.

One, dakle, poručuju da evropski ustavni okvir, bio on dobar ili loš, može da se ignorira kada njima to ne odgovara, naprimjer, kada je u demokratskom procesu odbačeno ono što žele.

Prezir koji vladajuća elita u Evropi pokazuje prema željama evropskih naroda je opasan. A to govori do koje mjere se plemeniti poslijeratni ideal izvrgnuo u oligarhiju i preziranje demokratije, ocjenjuje autor komentara u Guardianu.