Svijet
0

Rat u Gruziji pokazuje slabost Rusije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ruski sukob s Gruzijom je znak "slabosti" ruske države, a ne nove samosvijesti, a Moskva je svoje mjesto u svjetskom poretku sada dovela u opasnost, izjavio je pomoćnik američke državne tajnice za Evropu i Euroaziju Daniel Fried.

"Postoji priča Rusije 'bili smo slabi 90-ih, no sada smo se vratili i više to nećemo trpjeti', no biti ljutit i tražiti revanšističku pobjedu nije znak snažne, već slabe države", ocijenio je Fried u intervjuu The Washington Postu od četvrtka.

"Rusija će se trebati pomiriti s realnošću da se može integrirati u svjetski poredak ili biti samoizolirani nasilnik. No, ne može biti i jedno i drugo. To je izbor koji Rusija treba načiniti", dodao je.

Američki dužnosnici raspravljaju treba li kazniti Rusiju zbog upada u Gruziju, navodi Post, ističući kako je sporazum o civilnoj nuklearnoj suradnji SAD-a i Rusije već zaustavljen u Kongresu, a 13-godišnje nastojanje Rusije da uđe u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) u nevoljama.

Američki dužnosnici počeli su govoriti kako Rusija za takve posljedice ne može kriviti akcije SAD-a.

"Malo su smušeni. Moraju se otrijezniti", izjavio je visoki američki dužnosnik, tražeći da ostane neimenovan jer je njegov rječnik diplomatski nepristojan, navodi Post. "Kada se otrijezne, vidjet će da im SAD nisu učinile neke stvari, sami su to sebi učinili", dodao je.

"Tri američka predsjednika - Bush (stariji), Clinton i Bush –svaki na svoj način nastojali su ohrabriti širu svjetsku integraciju Rusije. Rusija ja sada sve to dovela u opasnost, jer se Rusi ne mogu ponašati prema svojim susjedima kao Sovjetski savez 1968., a djelovati kao da je 2008. kada je riječ o WTO-u", rekao je Fried.

U intervjuu Fried nije opravdavao početnu akciju Gruzije protiv Južne Osetije, koja je izazvala intervenciju Rusije. "Gruzija je manjkava demokratija, demokratija u izgradnji. Ne pomažete im tako da skrivate njihove probleme ili branite loše odluke. No, ne želite ih smožditi", zaključio je pomoćnik američke državne tajnice.

Ruski premijer Vladimir Putin u četvrtak je optužio Washington da je ohrabrio Gruziju na vojnu akciju, kako bi pomogao kandidatu na predsjedničkim izborima u SAD, prenijela je Hina, što je američka administracija energično odbacila.