Gordon Brown
0

'Rat u Gazi je Obamin međunarodni prioritet'

FENA
Rat na Bliskom istoku bit će prvi prioritet novoizabranog američkog predsjednika Baracka Obame u domenu vanjske politike, ocijenio je u srijedu britanski premijer Gordon Brown.

"Nadamo se da ćemo tijesno surađivati s njim", rekao je Brown pred Zastupničkim domom nekoliko dana prije nego Obama preuzme dužnost 20. januara.

U uredu budućeg predsjednika "postoje velika međunarodna pitanja", naglasio je on. "Prvo i najhitnije jeste pitanje Bliskog istoka i mislim da će se odnosi između Velike Britanije i Amerike intenzivirati narednih godina."

Premijer je podsjetio da London "čini sve što je u njegovoj moći da pokuša izdejstvovati prekid vatre u Gazi, izražavajući suosjećanje s porodicama žrtava u ovome sukobe, u kojemu je u 19 dana poginulo preko 1.000 Palestinaca.

Brown je kazao poslanicima da će dva poslanika razgovarati o pitanju Gaze u srijedu popodne s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, zatim s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Šef britanske vlade razgovarao je u jutarnjim satima s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom, izjavio je glasnogovornik Downing Streeta, bez drugih pojedinosti.