Globalna sramota
42

Rat u Etiopiji, sukob zbog kojeg je svako treće dijete neuhranjeno

L. H.
Djeca Etiopije (Foto: EPA-EFE)
Djeca Etiopije (Foto: EPA-EFE)
Najsjevernija etiopska regija Tigray u središtu je građanskog sukoba koji uključuje etno-regionalne vojske, saveznu vladu i eritrejsku vojsku.

Ovaj sukob privlači zabrinutost humanitarnih organizacija i vanjskih aktera od samog početka građanskog rata, tačnije od novembra 2020. godine.

Njegovo ime znači "bogat" na jeziku Tigriyna, ali on je na rubu života i smrti, njegovo tijelo je upola lakše nego što bi trebalo biti.

Dok liječnik podiže donji dio njegovog džempera i trenerke kako bi pokazao bespomoćne vretenaste ruke i noge, njegova majka ga ravnodušno promatra. Ne želi otkriti svoje ime.

Ovo je svakodnevna stvarnost gladi i pothranjenosti nakon dvije godine građanskog rata u sjevernoj etiopskoj regiji Tigray. Mirovnim sporazumom prekinute su borbe, ali posljedice sukoba ostaju prisutne zauvijek.

U augustu je UN procijenio da je svako treće dijete mlađe od pet godina u Tigrayu neuhranjeno.

Dok su se vojnici federalne vlade i snage Tigraya borili, etiopske vlasti su ograničile pomoć koja dolazi u sjevernu regiju, što je dovelo do učinkovite blokade.

Makda, djevojčica koja ima godina koliko i sam sukob, leži poput bebe u naručju svoje majke Hiwot. Bezvoljna je i trbuh joj je jako otečen.

"Postalo je tako teško doći do hrane. Jako je teško jesti čak i jednom dnevno.", kaže Hiwot.

No otkako je primljena u bolnicu Makdi je sve gore.

"Moja kći je u ovoj situaciji jer nam je rečeno da nema lijekova. Nismo uspjeli ništa nabaviti", kaže Hiwot.

“Čak i kad smo prošle godine bili ovdje s istim problemom, nisam mogla ništa dobiti i otišla sam kući praznih ruku“, kaže Hiwot.

Krajem avgusta, kada su snage federalne vlade zauzele još teritorija, vlasti Tigraya su pristale na prekid vatre.

Prema odredbama mirovnog sporazuma potpisanog početkom prošlog mjeseca, vlasti u glavnom gradu Addis Abebi rekle su da će poslati dodatnu pomoć.

Dr Kibrom Gebreselassie bio je hirurg u Ayder Referral bolnici 15 godina.

To je najveća javna bolnica u regiji u kojoj živi sedam miliona ljudi. "Vidjeti malu djecu i majke kako pate i plaču svaki dan, to je traumatično", kaže dr. Kibrom.

"Mnogo je djece umrlo u našoj bolnici jer kad dijete ima pothranjenost, ne mora mu se dati samo hrana. Trebaju lijekovi, antibiotici, minerali... a mi to nemamo", otkriva dr. Gabreselassie.