Svijet
0

Rat u Egiptu: Snajperisti ubijali demonstrante na ulicama Kaira

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Partija sloboda i pravde (HAP) na internet stranici je saopćila da su demonstrante koji su se okupili na centralnom trgu Rabia al-Adawiya u Kairu gađali snajperisti koji su se nalazili na raznim dijelovima zgrade Al-Azhar univerziteta, prenosi agencija Anadolija.

Prema navodima zvaničnika HAP-a, snajperisti su tom prilikom koristili prave metke i trgu je ubijeno na desetine protovnika vojnog udara kojim je svrgnut predsjednik Muhammed Mursi.

S druge strane, policija je na trgu Rabia al-Adawiya privela na desetine ranjenih koji su dopremljeni u lokalnu bolnicu u predgrađu Medinetu'n-Nasr.

Glasnogovornik Partije sloboda i prade (HAP) Jihad el-Haddad izjavio je da je policija spriječila da ambulanta kola uđu na trg Rabia al-Adawiya.

Također, ljekari u Kairu pozivaju građane da se odazovu na pozive davanja krvi kako bi se pomoglo velikom broju ranjenih kojima je hitno potrebna pomoć.

Prema tvrdnjama očevidaca, okupljeni demonstranti su na napade policije uzvraćali kamenjem dok su postavili barikade kako bi spriječili oklopna vozila da uđu na centralni trg.

S druge strane, policija je prilikom napada na demonstrante koristila prave metke, dok je zbog napada za saobraćaj zatvoren most 6. oktobar koji povezuje istočni i zapadni dio Kaira.

Također, direktor Ureda za zdravstvo Aleksandrije Ibrahim er-Rubi izjavio je da je u sukobima protivnika i pristalica vojnog udara ubijeno sedam i više od 270 ranjeno.