Globalna komisija za politiku droga
0

Rat protiv narkotika nije uspio

Sarajevo-x.com
Globalni rat protiv droge nije uspio, stoji u novom izvještaju grupe političara i bivših svjetskih lidera. Globalna komisija za politiku droga pozvala je na legalizaciju nekih narkotika i na kraj kriminalizacije u ovoj oblasti.

Za ovakav stav se zalažu bivši glavni sekretar UN-a Kofi Annan, te bivši čelnici Meksika, Kolumbije, Brazila i biznismen Sir Richard Branson, kao i neki drugi, dok je ovakav izvještaj Bijela kuća odbacila.

Cesar Gaviria, bivši predsjednik Kolumbije, je izjavio kako su Sjedinjene Američke Države bile jedna od zemalja koja je kritikovala ovakav stav. Prema izvještaju ovih zvaničnika, dosadašnja politika anti-droga za rezultat ima hiljade mrtvih, a poreske obaveznike košta milione dolara godišnje.

Prema Gavirinim riječima, procjena UN-a je da se broj korisnika opijata povećao za 35 posto u razdoblju od 1998. do 2008., korisnika kokaina za 27 posto, a kanabisa za 8,5 posto. Bivši lideri nekoliko zemalja u svijetu su kritikovali vlade koje tvrde da je dosadašnja politika suzbijanja zloupotrebe narkotika efektivna.

"Politički lideri i javne osobe trebaju imati hrabrosti iznijeti javno ono što mnogi od njih priznaju privatno: da dokazi uvjerljivo pokazuje da represivna strategija neće riješiti problema s drogom, te da se rat protiv droga nije dobio i ne može se dobiti", navodi se u izvještaju.

Umjesto kažnjavanja korisnika narkotika, politika bi se trebala promijeniti u "ne naštetiti drugima". Umjesto toga lideri tvrde da nude politiku koja se temelji na metodama koje će smanjiti kriminal i poboljšati privredni i društveni razvoj.

Komisija je posebno kritički raspoložena prema SAD-u, rekavši da mora odustati od politike kriminalnog pristupa drogama i usvojiti strategiju koja se temelji na zdravstvenoj zaštiti i ljudskim pravima.

"Nadamo se da će ova zemlja barem početi razmišljati o alternativama", izjavio je bivši kolumbijski predsjednik Cesar Gaviria, te dodao kako ne vidi da se SAD razvijaju u pravcu koji je u skladu sa dugoročnim interesima drugih zemalja.

Gil Kerlikowske iz Bijele kuće je odbacio zaključke panela na kojem su učestvovali bivši lideri.

"Ovisnost o drogama je bolest koja se uspješno može spriječiti i liječiti", rekao je glasnogovornik Ureda za nacionalnu politiku kontrole droga SAD-a.

"Učiniti droge dostupnijima, što ovaj izvještaj sugeriše, samo će otežati održavanje naše zajednice zdravom i sigurnom", rekao je Kerlikowske, piše BBC.