Procjene vojnih eksperata
0

Rat protiv Irana započeo bi velikim "cyber udarom"

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Rat protiv Irana trajao bi mjesec dana, započeo bi do sada neviđenim "cyber napadom", a u njemu bi poginulo oko 500 Izraelaca - procjenjuju izraelski vojni eksperti.

Neke projektile će ispaliti izraelske podmornice koje se nalaze u blizini Perzijskog zaliva.

One neće biti opremljene nekonvencionalnim bojnim glavama (WMD), već visoko eksplozivnim glavama koje će imati pojačane vrhove dizajnirane za penetraciju kroz debele zidove i utvrđenja.

Plan predviđa da ove rakete budu ispaljene na glavna iranska nuklearna postrojenja.

U kompletu sa njima ići će i stotine projektila na navođenje kojima će biti gađani komandni centri, rezidencije najvažnijih funkcionera režima i vojske, te ključna infrastruktura.

Plan sugeriše kako će, zatim, uslijediti vazdušni napadi u kojima će biti ciljane mete "koje zahtijevaju dodatne napade".

Borbe bi bile vođene na nekoliko frontova, a vojni izvori upozoravaju i da bi stotine raketa bilo ispaljeno prema izraelskim gradovima i mjestima.

Izrael je ipak spreman da u koordinisanim napadima, zajedno sa SAD, "udari" po iranskim nuklearnim postrojenjima.

Ministar odbrane Matan Vilnai ponovio je za izraelske medije procjenu da bi u tom ratu poginulo oko 500 Izraelaca.

"Moglo bi biti manje, ali i više mrtvih. Ali, to je scenario za koji se pripremamo uz pomoć najboljih savjetnika", naveo je on.

Koliko su nepomirljive razlike u odnosima Irana i SAD pokazuje i odbijanje Teherana da primi humanitarnu pomoć koju im je ponudio Washington poslije razornih zemljotresa.

Iran nije prihvatio ponudu - izjavio je Hassan Gadami, šef departmana za saniranje posljedica vanrednih situacija pri MUP-u Irana.

On je objasnio da Iran ne vjeruje da su SAD ponudile pomoć u najboljoj namjeri.

Iran podsjeća da su zbog sankcija, koje su upravo uvele SAD, isporuke lijekova Iranu neredovne.