Bernard Kouchner
0

Rat "na vratima Evrope" podsjeća na Balkan

FENA
Rat između Gruzije i Rusije oko Južne Osetije predstavlja "eskalaciju" nasilja "na vratima Evrope" koja previše podsjeća" na onu koja je uništila Balkan, izjavio je u nedjelju šef francuske diplomatije Bernard Kouchner.

"Suočeni smo s eskalacijom nasilja" koja je "neprihvatljiva na vratima Evrope" i koja "previše podsjeća na druge ratove koji su nedavno uništavali naš kontinent, a posebno Balkan", izjavio je Kouchner za dnevni list Le Parisien, prije odlaska u posredničku misiju u Gruziju i Rusiju.

Francuska, koja predsjedava Evropskom unijom, prezentirat će krizni plan u tri tačke, koji uključuje poštivanje teritorijalnog integriteta Gruzije, trenutni prekid sukoba i uspostavljanje situacije kakva je na terenu bila ranije.

"Ako se jedan od protagonista, što izgleda da je slučaj, angažira na prekidu vatre, drugi treba da učini isto", kazao je Kouchner, prebacivši lopticu u polje Rusije jer je Gruzija dala znak "dobre volje" za povlačenje svojih snaga iz separatističke pokrajine.

EU je u subotu navečer upozorila Rusiju da će nastavak vojnih operacija na gruzijskom teritoriju "ugroziti njihov odnos koji su nedavno odmrznuli".