Svijet
8

Rastu tenzije: Rusija suspendovala dogovor sa SAD-om o uništavanju plutonija za nuklearno oružje

Klix.ba
Rusija je suspendovala dogovor sa SAD-om o uništavanju viška plutonija za oružje što je posljednji znak pogoršavanja bilateralnih odnosa.

U dekretu predsjednik Rusije Vladimir Putin optužuje SAD da predstavlja "prijetnju strateškoj stabilnosti kao rezultat neprijateljskih akcija" prema Rusiji. Moskva je postavila i niz preduvjeta kako bi se dogovor obnovio.

Prema dogovoru "2000" svaka strana se trebala riješiti 34 tona plutonija na način da ga spali u reaktorima kako bi se smanjilo nuklearno naoružanje.

State Department SAD-a kazao je kako je 68 tona plutonija dovoljno za pravljenje 17.000 nuklearnog oružja. Obje strane su potpisale dogovor 2010. godine.

Putin je rekao kako je prekid dogovora hitna mjera odbrane sigurnosti Ruske federacije.

U aprilu ove godine Putin je rekao kako SAD nije ispunila svoj dio dogovora i uništila plutonij te ih je optužio da su da su dozvolili korištenje metode kojom se pravi nuklearno oružje. Obje strane dogovorile su se da će izgraditi posebna postrojenja za uništavanja plutonija.

"Mi smo ispunili svoje obaveze i izgradili smo postrojenje, ali Amerika nije", rekao je Putin.

SAD su negirale to kazavši da time nisu narušili dogovor. Putin sada traži smanjenje američke vojske i trupa u zemljama koje su se pridružile NATO-u i ukidanje sankcije Rusiji kao i kompenzaciju štete koje su te sankcije prouzrokovale.

Tenzije između Washingtona i Moskve pojačale su se prošlog mjeseca nakon ruske kampanje bombardovanja u Siriji što su SAD opisale kao ratni zločin. Ruski borbeni avioni pomogli su vladinim snagama Sirije da bombarduju pobunjenike koje podržavaju SAD i arapske zemlje.

Rusije trenutno modernizuje svoj nuklearni arsenal.