Američki admiral Mullen
0

"Raste strah od izraelskog napada na Iran"

FENA
Michael Mullen (Foto: AP)
Michael Mullen (Foto: AP)
Zapovjednik združenog stožera američke vojske, admiral Michael Mullen izjavio je kako je "vrlo zabrinut" zbog posljedica potencijalnog izraelskog napada na iranska nuklearna postrojenja.

"Potencijalni početak sukoba s Iranom predstavljao bi iznimno velik problem za sve nas i mogu reći da sam vrlo zabrinut zbog eventualnih posljedica takvoga napada", rekao je admiral novinarima po dolasku u Tel Aviv, na konferenciji koju je organiziralo izraelsko ministarstvo odbrane. Međutim admiral je izjavio kako je američki predsjednik Barack Obama "vrlo jasno rekao kako s političkog stajališta, Iran ne može imati nuklearno oružje".

Admiral Muellen je doputovao u Izrael na poziv zapovjednika izraelskog združenog stožera, generala Gabyja Ashkenazija.

Tokom boravka u Izraelu sastat će se s visokim vojnim dužnosnicima te s ministrom odbrane Ehudom Barakom. Posjetiti će i memorijalni centar Yad Vashem.

Iranci su prošle sedmice najavili kako će u svom postrojenju u Natanzu početi proizvoditi uran obogaćen za 20 posto, što je potaknulo sumnje Zapada da Teheran namjerava početi izrađivati nuklearno oružje, skrivajući se iza proizvodnje nuklearne energije u civilne svrhe.