Svijet
0

Raste odbojnost Nijemaca prema vojnoj misiji u Afganistanu

FENA
Čak dvije trećine ispitanih građana Njemačke, odnosno 64 posto, zahtijeva što brže povlačenje njemačkih vojnika iz Afganistana, prenijela je danas televizija ARD rezultate posljednje ankete Instituta za istraživanje javnog mnijenja ''Infratest dimap''.

Odbojnost Nijemaca prema misiji Bundesvera u toj centralnoazijskoj zemlji, gdje je trenutno angažovano gotovo 3.000 njemačkih vojnika, sve više raste otkako su dva Nijemca oteta u Afganistanu, od kojih je jedan ubijen.

Prema rezultatima nove ankete, broj protivnika misije u Afganistanu porastao je za oko 10 posto u odnosu na jedno istraživanje prije dva mjeseca.

Znatno manje nego prošli put, svega oko 33 posto Nijemaca, izjasnilo se za nastavak misije Bundesvera u Afganistanu, koja je pored Kosova, najveći njemački vojni angažman u inostranstvu.

Otmica dvojice njemačkih inženjera u Afganistanu, od kojih je jedan pod još nerazjašnjenim okolnostima preminuo u rukama otmičara, a mediji javljaju da su na njegovom tijelu otkrivene prostrijelne rane, izazvala je brojne polemike o opravdanosti misije u toj zemlji.

Političari vladajuće ''velike koalicije'' - socijaldemokrata i demokršćana ukazuju, međutim, da ta misija treba da bude produžena i, odlučno odbijajući zahtjeve otmičara za povlačenje Bundesvera, naglašavaju da se vlada u Berlinu ne može ucjenjivati, niti se smije podleći pritiscima.