Progon mora prestat
51

Raste međunarodni pritisak na Mijanmar zbog progona Rohinja

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
UN, Evropska unija i SAD zabrinuti su zbog nasilja koje mijanmarska vojska provodi nad manjinskim muslimanskim narodom. Međunarodni pritisak na Mijanmar pojačava se dok se istovremeno pogoršava humanitarno stanje u Bangladešu, zagušenim valom Rohinja, koje bježe od nasilja mijanmarske vojske.

Amnesty International je saopćio da je više od 80 lokacija zapaljeno od 25. augusta u okviru planirane kampanje, što dovodi do etničkog čišćenja kroz politiku spaljene zemlje.

"Svjedočanstva govore o planiranom, namjernom i sistematskom karakteru napada", kaže Amnesty International.

UN je pozvao da se pomogne muslimanima iz Mijanmara, njih gotovo 400 hiljada, koji su pobjegli u Bangladeš i izrazio zabrinutost da bi se njihov broj mogao povećati.

Rohinje bježe pred vojnom ofanzivom mijanmarske vojske, koja je započela nakon serije gerilskih napada.

"Tražimo od međunarodne zajednice da pojača humanitarnu podršku i pomogne", rekao je Mohammed Abdiker, direktor za operacije i hitne slučajeve Međunarodne organizacije za migracije, na novinskoj konferenciji u glavnom gradu Bangladeša.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres i UN-ovo Vijeće sigurnosti u srijedu su zatražili od Mijanmara da prekine nasilje, za koje je Guterres kazao da ga je najbolje opisati kao etničko čišćenje.

Vlada Mijanmara odbacuje optužbe te kaže da su joj na meti teroristi.

"Progon Rohinja je neprihvatljiv", rekao je američki državni sekretar Rex Tillerson u Londonu, dodavši da ono što su mnogi okarakterisali kao etničko čišćenje mora prestati.

Sličan ton imao je i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, koji je upozorio na katastrofu koja pogađa manjinu Rohinje u Mijanmaru nedugo nakon što je Evropski parlament zaprijetio čelnici Aung San Suu Kyi oduzimanjem nagrade za ljudska prava.

"Ponovno se pokušava iskorijeniti cijeli narod", rekao je Juncker, prenosi Al Jazeera.

Evropski parlament u četvrtak je u rezoluciji istaknuo da je duboko zabrinut težinom i obimom sve većih kršenja ljudskih prava, koja uključuju ubistva, žestoke sukobe, uništenje imovine i raseljavanja stotina hiljada civila u Mijanmaru.

Parlament zahtijeva od vojnih i sigurnosnih snaga da odmah prekinu ubistva, uznemiravanja i silovanja Rohinja, kao i paljenje njihovih kuća.

Civilna vlast u Mijanmaru i čelnica Aung San Suu Kyi moraju oštro osuditi svako poticanje na rasnu i vjersku mržnju i boriti se protiv socijalne diskriminacije i neprijateljstava prema muslimanskoj manjini Rohinja, zaključili su evropski zastupnici.

Evropski parlament podsjetio je da je 1990. dodijelio nagradu "Saharov" Suu Kyi, koja je tada bila u kućnom pritvoru.

Nakon nereagovanja i šutnje Aung San Suu Kyi o sudbini Rohinja evropski zastupnici razmatraju mogućnost poništenja nagrade "Saharov" u slučaju kršenja kriterija koji su doveli do dodjele, posebno zaštite ljudskih prava i prava manjina.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini podsjetila je da je Suu Kyi bila inspiracija demokratskom svijetu.

"Čelnici Mijanmara moraju pokazati da se demokratija za koju su se borili primjenjuje na sve državljane zemlje, nezavisno od vjerskih i etničkih razlika", insistirala je Mogherini.

Zaključila je da "nasilje mora odmah prestati" i spomenula "potpuno neprihvatljivu situaciju".

Od kraja augusta više od 379.000 Rohinja sklonilo se u Bangladeš kako bi pobjegli od represije mijanmarske vojske.

Aung San Suu Kyi, bivša disidentica i dobitnica Nobelove nagrade za mir 1991, na meti je međunarodnih kritika nakon svog neodređenog stajališta u vezi sa sudbinom proganjane muslimanske manjine u Mijanmaru.