Usred rata u Gazi
0

Raste islamofobija u Njemačkoj: Sve učestalija pisma prijetećeg sadržaja

L. S.
Centralna džamija u Munsteru, jedna od najvećih islamskih organizacija u Njemačkoj, zaprimila je jučer prijeteće pismo što je još jedan u nizu dokaz antimuslimanskog raspoloženja u ovoj evropskoj državi.
Prijeteće pismo je poslato u srijedu Centralnoj džamiji u Munsteru, koja je povezana s tursko-muslimanskom krovnom grupom DITIB, a sadržavalo je uvrede na račun muslimana i migranata.

Sadržavalo je rasističke opaske, među kojima je jedna od navedenih "Njemačku za Nijemce, strance napolje". Fettah Cavus, čelnik Udruženja centralnih džamija Munster, napomenuo je da je u Njemačkoj u porastu neprijateljstvo prema strancima i muslimanima.

Podsjećamo, zločini protiv muslimana iz mržnje i napadi na džamije značajno su porasli u Njemačkoj od eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba.

Eyup Kalyon, generalni sekretar tursko-muslimanske grupe DITIB, rekao je da su propaganda političara krajnje desnice i pristrasno medijsko izvještavanje o nedavnim događajima podstakli antimuslimanska osjećanja.

"Prema izvještaju našeg ureda za borbu protiv diskriminacije, od početka ove godine zabilježen je 81 napad na džamije. Skoro polovina ih je zabilježena nakon 7. oktobra", rekao je Kaylon.