Svijet
0

Raste broj žrtava sudara vozova, mašinovođa kriv

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Broj poginulih u direktnom sudaru putničkog i teretnog voza u petak u blizini Los Angelesa popeo se na 25, dok je 135 osoba povrijeđeno, saopćili su gradski zvaničnici.

Preliminarna istraga je pokazala da je sudar izazvao mašinovođa putničkog voza koji se nije zaustavio na crveno svjetlo, saopćili su američki zvaničnici u subotu uvečer po lokalnom vremenu.

Sudar koji se dogodio u predgrađu Los Angelesa, Chatsworthu, najteža je željeznička nesreća u SAD od 1999. godine.

U nesreći je ukupno povrijeđeno 135 ljudi, od kojih je na bolničkom liječenju zadržano 87, među kojima je 47 u kritičnom stanju.

Gradonačelnik Los Angelesa Antonio Villaraigosa izjavio je da bi broj žrtava mogao da se poveća.

Do sudara lokalnog putničkog voza "Metrolinka", u kojem je prema posljednjim podacima bilo oko 225 putnika, i teretnog voza " Union Pacific", došlo je u petak poslijepodne na oštroj krivini pruge kod Chatswortha sjeverno od Los Angelesa.

Riječ je o jednoj od najtežih željezničkih nesreća u historiji Kalifornije.

U silovitom direktnom sudaru lokomotiva i šest vagona teretnog voza iskočili su iz šina, a prvi vagon putničkog voza se bukvalno zario na vlastitu lokomotivu i potom se prevrnuo na bok.

Kako navode spasilačke ekipe tijela žrtava bila su naslagana jedna preko drugih u tri "zgužvana" vagona, javila je DPA.

Portparol "Metrolinka" Deniz Tirel izjavila je da su oba voza išla brzinom oko 65 kilometara na sat.

Preliminarna istraga je pokazala da se mašinovođa iz nepoznatih razloga nije zaustavio na crvenom svjetlu, što je uzrokovalo sudar, rekla je Tirelova.

Pretpostavlja se da je i on poginuo u nesreći.

Istragu o nesreći obavlja Nacionalni odbor za sigurnost saobraćaja.

Uređaji za snimanje podataka, slični "crnim kutijama" u avionima, mogli bi da pruže istražiteljima ključne dokaze o nesreći i objašnjenje kako su se dva voza u suprotnim smjerovima našla na istom kolosijeku.

Tirelova nije mogla da objasni zašto je pored čitavog niza sigurnosnih mjera i kontrola duž pruge nije bilo moguće zaustaviti voz.

Najteža nesreća u historiji Amtraka, vodeće nacionalne željezničke kompanije u SAD-u, odigrala se 22. septembra 1993. u blizini Mobila u Alabami, kada je voz sletio s mosta koji je oštetio tegljač, i tom prilikom poginulo je 47 ljudi.