Svijet
0

Raste broj tužbi protiv katoličkih svećenika u SAD-u

FENA
Broj novih tužbi protiv katoličkih svećenika u Americi zbog seksualnog zlostavljanja prošle godine je premašio 800, što je više za 16 posto, kaže se u saopćenju crkve.

Crkva je zbog slučajeva zlostavljanja morala u toj godini platiti oko 400 miliona dolara, a veći dio novca je otišao na obeštećenje žrtvama, navedeno je u saopćenju, prenio je Reuters.

U studiji koja je obuhvatila gotovo 200 biskupija i religijskih redova širom SAD-a otkriveno je da je više od dvadeset posto žrtava u trenutku zlostavljanja bilo mlađe od deset godina.

Prema pisanju američkih medija, 2007. godina je bila rekordna po broju slučajeva seksualnog zlostavljanja.

Te godine samo nadbiskupija Los Angelesa je počela da isplaćuje sumu od preko 600 miliona dolara kao odštetu za oko 500 žrtava zlostavljanja katoličkih svećenika, podsjetila je britanska agencija.

Godišnji izvještaj prati napredak u primjeni Povelje o zaštiti djece, koju je Biskupska konferencija SAD-a prihvatila nakon izbijanja skandala zbog pedofilije među pripadnicima Rimokatoličke crkve u Bostonu 2002. godine.

Kardinal Francis George iz Chicaga izjavio je u povodu objave izvještaja za 2008., kako je Crkva "na pravom putu" u svom nastojanju da se bolje zaštite sva djeca u društvu.