Filipini
0

Raste broj stradalih u udaru tajfuna Parma

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Broj žrtava snažnog tajfuna Parma, koji je pogodio Filipine, popeo se u ponedjeljak na 22, saopćile su lokalni zvaničnici.

Snažna oluja i dalje kruži oko sjeverozapadne obale Filipina, dva dana nakon što je snažni tajfun pogodio glavno ostrvo Luzon.

Parma, najjači tajfun koji je pogodio zemlju još od 2006. godine, u ponedjeljak je djelimično oslabio, pretvorivši se u tropsku oluju, ali i dalje može ostati velika prijetnja za provinciju Ilokos u naredna tri dana, zbog izazivanja pojačanih pljuskova i mogućih poplava i odrona, prenosi Reuters.

  • U poslednja dva-tri dana na ovim područjima pada jaka kiša. To su najopasnije posljedice koje je tajfun ostavio za sobom, rekao je šef meteorološke službe Natanijel Kruz.

Pomjeranje Parme prouzrokovano je dolaskom još snažnijeg tajfuna Melor, za koji se pretpostavlja da će stići na periferne dijelove teritorije Filipina kasno večeras.

  • Međusobni uticaj dva tajfuna izbacio je Parmu iz zemlje, objasnio je Kruz.

Novi tajfun Melor kreće se brzinom od 205 kilometara na sat.

Više od 200.000 osoba direktno je pogođeno olujom, a trećina njih se nalazi u centrima za privremeno zbrinjavanje, zbog neprestanih poplava i odrona.