Za četiri osobe se traga
6

Raste broj stradalih u Španiji, oluja Gloria odnijela 13 života

A. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Raste broj stradalih u oluji Gloria koja je pogodila mediteranski dio Španije i lokalne vlasti su saopćile da je riječ o 13 osoba te su dodale da još tragaju za četiri nestale osobe.
Civilna zaštita španske pokrajine Katalonije navela je na Twitteru da je pronađeno tijelo jednog muškarca od 50 godina, kao i 75-godišnje žene čija se kuća usljed oluje srušila u gradu Alcoi u Alicante.

Istočni dio Španije u nedjelju je pogodila oluja praćena obilnim padavinama i vjetrom do 100 kilometara na sat. Među nestalima je i jedan Britanac od 25 godina, navele su lokalne vlasti.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Kako piše BBC, premijer Španije Pedro Sanchez obišao je neka od najtežih istočnih područja koja je pogodila oluja, kao i Majorku koju su u potpunosti "uništili" ogromni valovi. Najavljeno je da će vlada održati hitni sastanak zbog trenutne situacije.

"Mislim da je trenutno najbitnije da smo svi ujedinjeni i da sarađujemo, kao što zapravo činimo od početka", rekao je premijer Pedro Sanchez.

Španski mediji su objavili da su stradale četiri osobe u Kataloniji, pet u Valenciji, dvije u Andaluziji, zatim jedna u centralnoj regiji Kastilja i Leon i jedna u sjevernoj regiji Asturija.

Podsjećamo, razorna oluja Gloria pogodila je španske gradove i donijela valove visoke i po 14 metara. Zgrade i domovi urušili su se pod navalom vode, puhali su vjetrovi i do 144 km/h, a morska oluja Gloria smatra se najgorom u ovom stoljeću.

Strahoviti snimci pokazuju i poplave na zasadima riže, a morska voda ulila se i u deltu rijeke Ebro. Pogođeni su gradovi Murcia, Valencia, Barcelona i Balearski otoci.

Majorka je pogođena snažnim vjetrom i obilnom kišom.