{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Raste broj ratnih sukoba u svijetu

S
20.9.2009. u 20:24
0
8
Raste broj ratnih sukoba u svijetu
0
Raste broj ratnih sukoba u svijetu
Afrika je najnemirniji kontinent
Trenutno u svijetu postoji 345 sukoba. Svjetska javnost osvrće se samo na manji broj konflikata, poput onog u Afganistanu. Ostali su manje-više zaboravljeni.
21. septembar obilježava se širom svijeta kao Međunarodni dan mira. Na ovaj dan UN poziva sve zaraćene strane na 24-satno primirje. Na pitanje da li je svijet barem malo mirniji nego prije sedam godina, kada je UN proglasio 21.septembar za Svjetski dan mira, nema jasnog odgovora. Barem ne za sada. Statistike o broju konflikata za 2009. godinu donose se tek u decembru. A i tada bi odgovori na ovo pitanje mogli biti različiti, zavisno od vrste konflikata koje istraživački instituti uzimaju u obzir.

Međunarodni institut za istraživanje konflikata u svijetu pri Univerzitetu Heidlberg poznat je po svom barometru za globalne konflikte. Barometar razlikuje pet vrsta sukoba, od latentnog, još uvijek nenasilnog sukoba interesa, pa sve do organizovane i sistematske primjene sile u ratu koji se vodi unutar jedne ili između dvije države. Na bazi ovako definiranih sukoba, Institut je u 2008. godini zabilježio više konflikata nego ikada ranije, kaže saradnica Instituta u Heilderbergu Lotta Mayer.

Manje mira ili više informacija o ratu?

"Zabilježili smo 345 konflikata. To je tako mnogo kao nikada ranije, od kako smo krenuli sa ovom vrstom istraživanja", kaže Lotta Mayer. Ovako veliki broj sukoba u 2008. godini nije posljedica činjenice da je u svijetu manje mira već je to posljedica izmijenjenih okolnosti u pogledu informisanosti. Lotta Mayer smatra da se recimo 50-tih ili 60-tih godina jednostavno ništa nije znalo o konfliktima u udaljenim dijelovima svijeta. No bez obzira na sve to primjetljiv je trend po kojem je, kako kaže saradnica Instituta u Heilderbergu Lotta Mayer, "svijet u odnosu na 2007. u 2008. godini postao puno nemirniji. Broj visokoeksplozivnih oružanih konflikata biljež rast sa 32 na 39 konflikta. Od 39 konflikata čak devet se može ocijeniti riječju "rat", za razliku od 2007. kada je bilo üest ratnih sukoba.Tome treba pridodati 95 tzv. kriza. To su sporadični konflikti uz upotrebu sile. U ostalih 211 slučajeva izbijanja konflikta nije primjenjivana sila".

Najviše sukoba u Africi

Sukobima je najviše pogođen afrički kontinent. Tamo je Institut u Heilderbergu registrovao 12 eksplozivnih sukoba, od kojih tri ratna. Riječ je o Sudanu, Čadu, Kongu, Centralnoafričkoj Republici, Somaliji, Etiopiji, Maliju i Nigeru. Nijedan od alarmantnih konflikata nije do danas okončan i riješen političkim putem. To se odnosi i na zemlje Azije i na ratove ili sukobe u Iraku, Iranu, između Izraela i Palestnaca, u Turskoj, Indiji, Pakistanu, Šri Lanki. Tu je i rat u Afganistanu, koji je 2009. godine bitno eskalirao.

Kada je u pitanju Evropa, situacija u Kavkazu se smirila. Napetosti zbog rata između Rusije i Gruzije oko Južne Osetije i Abhazije su pomalo smanjenje i nastoji se doći do političkog rješenja, iako do sada nije rezultata. Tu je i granični spor između Slovenije i Hrvatske, s tim što je Slovenija izrazila spremnost da većim dijelom ukine veto na pristupne pregovore Zagreba i Brisela o učlanjenju u EU. Lotta Mayer ne pominje BiH i Kosovo ali upućuje na činjenicu da su se "u modu vratili pučevi" i da je 5 do 6 pučeva, nakon pauze od više godina, zabilježeno tokom 2008. u svijetu.

Nova prijetnja Njemačkoj

20.09.2009. u 20:39

Istraga o trovanju u Berlinu

20.09.2009. u 20:03
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: