Bruxelles
0

Rassmusen želi da Danska što prije uvede euro

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Danski premijer Lars Lokke Rasmussen rekao je kako želi da njegova zemlja što prije uvede euro, prenosi u četvrtak agencija Agence Europe.
  • Želim da Danska postane punopravna članica eurozone. S našim tečajem vezanim uz euro, mi zapravo već imamo euro. Samo ga zovemo danska kruna, rekao je novinarima u Bruxellesu u srijedu.

On je naglasio da se nada da će se njegova vlada riješiti što je prije moguće četiri izuzeća (euro, područje zajedničke obrane, područje pravosuđa i unutarnjih poslova te državljanstva) koje je Danska ishodila prije drugog referenduma o Sporazumu iz Maastrichta 1993. Dodao je da ipak zasad nije određen datum za referendum ili više njih.

  • Međutim, prije nego se ta pitanja mogu staviti Dancima na izjašnjavanje, moraju se riješiti dva institucionalna pitanja, rekao je on. Prvo je vezano uz rješavanje pitanja Lisabonskog ugovora, a drugo je da velika većina danskog parlamenta mora biti za to.

Po istraživanju javnog mišljenja koje je u četvrtak objavljeno u listu „Jyllands-Posten“, a prenosi agencija France presse, relativna većina Danaca protivi se uvođenju eura. Njih 45,2 posto su za zadržavanje krune, a 43,6 za uvođenje eura.

Danska je zadnji put održala referendum o euru 2000., kada je on odbačen s 53,2 posto glasova.

  • Danska će također poduprijeti drugi mandat predsjednika Evropske komisije Josea Manuela Barrosa ako se bude kandidirao, rekao je Rasmussen.
  • S našeg stajališta, Komisija na čelu s Barrosom odlično je radila. On može računati na našu podršku za novo imenovanje, rekao je Rasmussen nakon sastanka s predsjednikom EK.

Danski premijer je dodao da Komisija treba snažnog predsjednika kao što je Barroso kada se radi o pitanjima poput ekonomske i financijske krize i kako bi EU i dalje imala vodeću ulogu u borbi protiv klimatskih promjena