{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rasprava o održavanju drugog referenduma

F
26.11.2008. u 16:58
0
0
Rasprava o održavanju drugog referenduma
0
Rasprava o održavanju drugog referenduma
Odbor irskog parlamenta za evropska pitanja trebao bi u četvrtak raspraviti o izvještaju koji kaže da je održavanje drugog referenduma o Lisabonskom ugovoru u toj zemlji pravno moguće, najavljuju u srijedu evropski mediji.
O nacrtu izvještaja, u koji je uvid dobio list Irish Times, raspravljalo se na sjednici Pododbora za irsku budućnost u EU. Izvještaj kaže da bi novo izjašnjavanje bilo poželjno, te sugerira glasanje o istom tekstu ali uz pojašnjenja koja bi razjasnila neka kontroverzna pitanja.

Jedno od konkretnih pitanja koje brinu Irce je zaštita njihove neutralnosti. Osim toga, u pridodanoj izjavi poželjno bi bilo da stoji i jamstvo da će sve zemlje zadržati svoje povjerenike - ako se drugi evropski partneri s tim slože.

Međutim, analitičari kažu da je malo vjerojatno da će se postići takva promjena budući da je ona jedna od glavnih elemenata institucionalnih reformi i uvedena je paralelno sa sličnim promjenama za druge institucije, posebno Evropski parlament.

Irce također brine i pitanje legalizacije pobačaja.

Visoki dužnosnik ureda francuskog predsjednika rekao je u utorak kako Francuska očekuje da Irska održi novi referendum o Lisabonskom ugovoru do kraja 2009. i dodao da Pariz radi na popisu evropskih jamstava koja bi trebala uvjeriti Irce da glasuju za taj dokument.

Dodao je da će u evropskoj izjavi biti popisana jamstva o onim pitanjima koja brinu Irce, te su ih navela da glasaju protiv ugovora, prenijela je Hina.

"Tekst će im pokušati razjasniti da Lisabonski ugovor nema ništa s pobačajem, ne stavlja u pitanje njihovu neutralnost i ne postavlja nikakve probleme u vezi s porezom", pojasnio je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: