{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rasprava o objavljivanju imena i adresa seksualnih delikvenata

F
9.8.2010. u 20:11
0
4
Rasprava o objavljivanju imena i adresa seksualnih delikvenata
0
Rasprava o objavljivanju imena i adresa seksualnih delikvenata
Foto: Ilustracija
Nekoliko njemačkih političara predložilo je u ponedjeljak objavljivanje ličnih podataka potencijalno opasnih počinitelja teških seksualnih kaznenih djela na internetu kako bi se građane upozorilo na opasnost.
- Mislim da treba razmisliti i o toj mogućnosti i da treba preispitati pravne osnove, rekao je stručnjak vladajuće Krsćansko demokratske unije (CDU) za unutarnju politiku Reinhard Grindel u razgovoru za dnevnik "Koelner Stadt-Anzeiger".

Uvođenje tzv. "internetskog stupa srama", na kojem bi bili objavljeni povjerljivi lični podaci poput adrese, fotografije i kaznenog registra počinitelja, Grindel je opravdao opasnošću koja polazi od teških počinitelja seksualnih zločina.

- Elektronski okovi koje predlaže ministrica unutarnjih poslova nisu dostatni jer oni samo prate kretanje, rekao je Grindel.

Objavljivanje podataka potencijalno opasnih kriminalaca na internetu podržao je i
kršćansko-demokratski političar Norbert Geis.

- Ukazivanje na opasne kriminalce na internetu građanima može biti od koristi, rekao je Geis.

Ministarstvo pravosuđa u ponedjeljak je odbacilo te zahtjeve izražavajući dvojbe o ustavnosti prakse objavljivanja povjerljivih ličnih podataka na internetu.

- Po našem mišljenju to nije ispravno rješenje, saopćilo je ministarstvo.

Njemački sindikat policajaca (GdP) također je krititizirao moguće objavljivanje podataka osuđivanih i potencijalno opasnih kriminalaca na internetu upozoravajući na slučajeve linča zabilježenih u SAD-u.

- Policija i sada ima dovoljno posla s praćenjem tih osoba a objavljivanjem njihovih imena i adresa na internetu još bi se trebala brinuti i o njihovoj sigurnosti, rekao je predsjednik GdP-a Konrad Freiberg.

Pozadina zahtjeva za uvođenjem različitih oblika zaštite građana od kriminalaca koji su otpušteni s izdržavanja kazne ali su po mišljenju pravosuđa još uvijek opasni, nedavna je presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu koja je osudila njemačku praksu po kojoj se kriminalci u posebno teškim slučajevima nakon izdržavanja kazne zadržavaju na tzv. sigurnosnom nadzoru što praktički znači produženje zatvorske kazne.

Njemačka ministrica pravosuđa Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (Liberalno demokratska stranka FDP) zauzima se za ukidanje sigurnosnog nadzora ili eventualno uvođenje tzv. elektroničkih okova koji bi omogućili praćenje potencijalno opasnih bivših zatvorenika, prenosi Hina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: