Svijet
0

Raspored sedmičnih aktivnosti ICTY-a

FENA
Presuda u slučaju Haradinaj i ostali bit će izrečena u četvrtak popodne u Međunarodnom tribunalu za zločine na području bivše Jugoslavije u Haagu, saopćeno je iz ovog suda.

Ramuš Haradinaj, Idriz Balaj i Lahi Brahimaj optuženi su za učešče u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, čiji je navodni cilj bio učvrstiti potpunu kontrolu OVK nad područjima sjeverozapadnog Kosova između marta i septembra 1998. godine.

Statusna konferencija u slučaju Momčila Krajišnika održana je u ponedjeljak, dok su tužba i odbrana u slučaju Nasera Orića predstavili svoje žalbe jučer i danas.

Danas popodne će biti nastavljena statusna konferencija u slučajevima Stanišić i Simatović, tokom koje će strane iznijeti svoje prijedloge o budućem kursu suđenja.

Suđenja Rasimu Deliću, Muminoviću i ostalima, te Šešelju nastavit će se ove i iduće sedmice. Suđenje Gotovini bit će nastavljeno idućeg utorka, saopćila je glasnogovornica ICTY-a Nerma Jelačić.

Brojna privremena oslobađanja desila su se u skorije vrijeme. Odluka o privremenom oslobađanju Nebojše Pavkovića potvrđena je nakon pojašnjenja da je korištena metoda elektronskog nadzora tokom boravka optuženog u Beogradu od od 26. do 31. marta. Optuženi se vratio u pritvor. A u slučaju Prlić i ostali sudsko vijeće je prošle i ove sedmice donijelo posebne odluke kojima se Milivoju Petkoviću i Berislavu Pušiću odobrava privremreno puštanje na slobodu tokom pauze u suđenju. Obje odluke su na čekanju odluke Žalbenog vijeća na žalbu tužioca da se poništi privremeno oslobađanje. A jučer je Sudsko vijeće odbilo molbu Slobodana Praljka za privremenim oslobađanjem, saopćila je Jelačić.

Konačno, ove sedmice će delegacija koju čini 12 sudija iz Državnog suda Bosne i Hercegovine posjetiti Tribunal. Sudije će imati priliku da se upoznaju s funkcioniranjem i ulogom svih organa Tribunala, saopćila je glasnogovornica ICTY-a.