London
0

Raspodjela vlasti s Mugabeom nije moguća

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sporazum o raspodjeli vlasti s opozicijom "nije moguće" provesti sve dok je predsjednik Robert Mugabe na čelu Zimbabvea, ocijenio je u ponedjeljak britanski državni sekretar za Afriku Mark Malloch-Brown.

Sporazum o raspodjeli vlasti, potpisan u septembru između Mugabea i opozicionog čelnika Morgana Tsvangiraija, "nije mrtav, ali je Mugabe glavna smetnja koja čini njegovu provedbu nemogućom", rekao je lord Malloch-Brown na BBC Radiju 4.

"On je izgubio povjerenje svih strana i mislim da su Amerikanci u cijelosti u pravu kada kažu da Mugabe mora otići", dodao je državni sekretar za Afriku, Aziju i Ujedinjene narode.

Zamjenik američke državne tajnice Jendayi Frazer ocijenio je u nedjelju u Južnoj Africi da vlada nacionalnog jedinstva nije moguća u Zimbabveu s predsjednikom Mugabeom, koji je izgubio "smisao za realnost".

Zimbabveanski predsjednik ponovo je prkosio u petak zapadnim zemljama, izjavivši da "nikada neće otići" i da mu "Zimbabve pripada".

Ovakve izjave "pokazuju čovjeka koji ne shvata u kakvom se stanju nalazi njegova zemlja", dodao je Malloch-Brown.

Na pitanje novinara da se Mugabeu ponudi nekažnjavanje u zamjenu za njegov odlazak, Malloch-Brown je odgovorio:

"Ako predsjednik Mugabe treba da ode u Veliku Britaniju, SAD ili neku treću državu, u susjednu afričku zemlju, i kaže 'Odlazim ako mi se može ponuditi mirna mirovina', mislim da bi narod trebao da vidi šta je "moguće uraditi".