{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Raspodjela vlasti s Mugabeom nije moguća

F
22.12.2008. u 11:42
0
0
Raspodjela vlasti s Mugabeom nije moguća
0
Raspodjela vlasti s Mugabeom nije moguća
Foto: AP
Sporazum o raspodjeli vlasti s opozicijom "nije moguće" provesti sve dok je predsjednik Robert Mugabe na čelu Zimbabvea, ocijenio je u ponedjeljak britanski državni sekretar za Afriku Mark Malloch-Brown.
Sporazum o raspodjeli vlasti, potpisan u septembru između Mugabea i opozicionog čelnika Morgana Tsvangiraija, "nije mrtav, ali je Mugabe glavna smetnja koja čini njegovu provedbu nemogućom", rekao je lord Malloch-Brown na BBC Radiju 4.

"On je izgubio povjerenje svih strana i mislim da su Amerikanci u cijelosti u pravu kada kažu da Mugabe mora otići", dodao je državni sekretar za Afriku, Aziju i Ujedinjene narode.

Zamjenik američke državne tajnice Jendayi Frazer ocijenio je u nedjelju u Južnoj Africi da vlada nacionalnog jedinstva nije moguća u Zimbabveu s predsjednikom Mugabeom, koji je izgubio "smisao za realnost".

Zimbabveanski predsjednik ponovo je prkosio u petak zapadnim zemljama, izjavivši da "nikada neće otići" i da mu "Zimbabve pripada".

Ovakve izjave "pokazuju čovjeka koji ne shvata u kakvom se stanju nalazi njegova zemlja", dodao je Malloch-Brown.

Na pitanje novinara da se Mugabeu ponudi nekažnjavanje u zamjenu za njegov odlazak, Malloch-Brown je odgovorio:

"Ako predsjednik Mugabe treba da ode u Veliku Britaniju, SAD ili neku treću državu, u susjednu afričku zemlju, i kaže 'Odlazim ako mi se može ponuditi mirna mirovina', mislim da bi narod trebao da vidi šta je "moguće uraditi".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: