Sumnjivi kredit
0

Raspisana potjernica za bivšim predsjednikom Moskovske banke

FENA
Za bivšim predsjednikom Moskovske banke Andrejem Borodinom, koji se krije u inostranstvu, raspisana je međunarodna potjernica jer se ne odaziva na sudske pozive, saopćio je Istražni komitet pri ruskom ministarstvu unutarnjih poslova.

Ranije u srijedu, u toku razmatranja zahtjeva o hapšenju u odsustvu, objavljeno je da je i zamjenik predsjednika Moskovske banke Dmitrij Akulinjin takođe na međunarodnoj potjernici.

Bivši predsjednik Moskovske banke Borodin i njegov zamjenik Akulinjin su optuženi za učešće u odobravanju sumnjivog kredita kompaniji Premier estate u visini od oko 13 milijardi rubalja (475 miliona dolara).

U februaru je Borodin, koji je tada još bio na čelu Moskovske banke, ispitan u vezi sa spornim kreditom. Predstavnici istražnog komiteta su, prema nezvaničnim podacima, pretresli njegovu vikendicu i više poslovnih prostora, uključujući kompaniju "Inteko" i Moskovsku banku.

Prema navodima istrage, NN lica, saradnici Moskovske banke i Premier estate su zajedno mahinacijama zloupotrebili državna sredstva, odobravanjem kredita od oko 13 milijardi rubalja.

Ova sredstva su zatim prebačena na lični račun predsjednice "Inteko" Jelene Baturine, supruge bivšeg gradonačelnika Moskve Jurija Luškova.

Moskovska banka je negirala krađu sredstava, odbijajući da komentariše akcije istražnih organa.

Izvor upoznat sa situacijom izjavio je početkom aprila za agencjiu Interfax da je Borodin napustio Rusiju i da se nalazi u Londonu, a da se na taj korak odlučio zbog istrage vezane za mahinacije s kreditom koji je banka odobrila kompaniji Premier estate.

Zastupnici Borodina su pravosudnim organima kasnije dostavili ljekarsku potvrdu o zdravstvenom stanju, u kojoj se navodi da se on liječi od pretrpljenog nervnog sloma, izjavio je za Interfax dobro informisani izvor, koji smatra da za sada ne bi trebalo da bude formalnih koraka prema Borodinu zbog nepojavljivanja pred sudom.

Načelnik glavne uprave za međunarodno-pravnu saradnju Vrhovnog tužilaštva Rusije Saak Karapetjan je početkom aprila izjavio da će Rusija insistirati da Velika Britanija izruči sve učesnike krivičnih djela.

Međutim, raniji pokušaji ruskog pravosuđa da se izbori za ekstradiciju optuženih, na primjer bivšeg suvlasnika kompanije "Evroset" Jevgenija Čičvarkina, emisara čečenskih separatista Ahmeda Zakajeva, ili odbjeglog preduzetnika Borisa Berezovskog, su bili neuspješni.