Svijet
0

Raspad ultradesničarske grupe zbog komentara Mussolinijeve unuke

FENA
Prva ultradesničarska politička grupa u Evropskom parlamentu (EP) raspala se u četvrtak nakon komentara zastupnice Alessandre Mussolini da su rumunski članovi te grupe "obični kršitelji zakona".

Kako su saopćili zvaničnici EP-a, zbog ovog komentara unuke talijanskoga diktatora Benita Mussolinija, petero zastupnika iz stranke Velika Rumunija napustilo je grupu Nezavisnost, tradicija i suverenitet (ITS).

"Saopćenje je stiglo elektronskom poštom, na unutarnji sistem parlamenta. To znači da grupa sada nema dovoljno članova da bi obrazovala političku grupaciju u parlamentu“, rekao je jedan od zvaničnika EP-a agenciji Reuters.

Prema e-mailu koji je rukovodstvo stranke Velika Rumunija poslalo na engleskome i francuskom, Alessandra Mussolini opisala je Rumune kao "obične kršitelje zakona" i rekla da "rumunskog ambasadora u Italiji treba protjerati."

"Pod ovim uvjetima stranka Velika Rumunija ne želi imati nikakvu vezu - čak ni formalnu - s Alessandrom Mussolini, koja se usudila tako huliti na naš narod," navodi se u pismu rumunskih zastupnika u EP-u.

"Nerazboritost ove dame ostavlja uvjerenje da svi Rumuni žive kao delikventi i čine stravične zločine koji podsjećaju na njenog djeda, fašističkog diktatora Benita Mussolinija i ujaka Galeazza Ciana, koji su nanijeli duboke rane historiji našeg naroda," dodaje se u e-mailu zastupnika.

Prošle sedmice je talijanska vlada usvojila uredbu koja omogućava policiji da protjera emigrante iz zemalja Evropske unije ako predstavljaju opasnost po društvo.

Ovu mjeru izazvao je niz zločina za koje se vjeruje da su ih počinili emigranti iz Rumunije, među kojima je i nedavno silovanje i ubistvo žene oficira talijanske mornarice.

Ultradesničarska i euroskeptična grupa ITS nastala je u januaru, ali do sada nije uspjela zauzeti važniju poziciju u odborima EP-a, jer su je druge grupacije bojkotirale, prenio je Reuters.

Vođa socijalista u Evropskom parlamentu Martin Schulz rekao je da je raspad ove grupe vijest "veoma dobra za Evropu", dok je lider liberala Graham Watson opisao ITS kao grupu koja njeguje vlastitu filozofiju poticanja ksenofobije i rasizma, čemu nema mjesta u Evropskoj uniji.

Političke grupe u okviru EP-a moraju imati najmanje 21 člana iz šest zemalja. Prije odlaska rumunskih zastupnika ITS je imala 23 člana, od 785 zastupnika u Evropskom parlamentu.