{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rasmussen se sastao s "Demokratskim muslimanima"

F
13.2.2006. u 22:36
0
0
Rasmussen se sastao s "Demokratskim muslimanima"
0
Rasmussen se sastao s "Demokratskim muslimanima"
Danski premijer Anders Fogh Rasmussen u ponedjeljak je pozvao predstavnike nove organizacije "Demokratski muslimani" na kontroverzni skup koji je isključio prisustvo imama optuženih da su odgovorni za sadašnju krizu.
"Cilj skupa je da se pokrene dijalog s Dancima muslimanske vjeroispovijesti o integraciji i aktuelnoj situaciji", saopćeno je iz premijerovih službi.

"Naš cilj je da pokažemo da ima puno muslimana u Danskoj koji su tužni što vide kako je njihova zemlja oblaćena u inozemstvu, koji traže dijalog, a ne konfrontiranje", izjavio je ovog vikenda agenciji AFP Fathi el-Abed, jedan od osnivača organizacije "Demokratiske Muslimer".

Skup su kritizirali intelektualci. Tim Jensen, stručnjak za islam na univerzitetu Syddansk u Odensi je ocijenio: "Šef vlade šalje loš signal da želi razgovarati s dobro integriranim muslimanima, obrazovanim, inteletualcima, ženama koje ne nose marame, a ne s drugima."

Profesor etnologije na univerzitetu u Kopenhagenu Thomas Hoejrup je za dnevne novine "Berlingske Tidende" izjavio da se na ovaj način izbjegava priznati da je povrijeđen jedan tabu u islamu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: