Bratislava
0

Rasmussen pozvao na razmjenu stajališta o Afganistanu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen pozvao je na "razmjenu stajališta" o pitanju Afganistana i budućeg proturaketnog štita u Evropi na samitu ministara odbrane NATO-a koji je počeo u četvrtak u glavnome slovačkom gradu Bratislavi.

"Danas ćemo raspravljati o tome na koji način potaknuti nastavak misije. Prerano je još govoriti o konačnim odgovorima, no nadam se da ćemo uspjeti dogovoriti jasna zajednička stajališta o važnim pitanjima", rekao je Rasmussen, a prenosi dpa.

Ministri odbrane danas raspravljaju o stanju u Afganistanu i načinima koji bi pomogli da se ono stabilizira i poboljša. Agencija France Presse prenosi da su iznesena dva važna prijedloga - o zaštiti civila, koja bi od sada trebala dobiti prioritet u odnosu na borbu s talibanima te o osnivanju afganistanskih vojnih i policijskih snaga koje bi bile u stanju nositi se s problemima u zemlji.

Otvarajući sjednicu, glavni tajnik NATO-a ocijenio je da će, kad stanovnici zemalja članica "shvate da se u Afganistanu postiže napredak i da postoji svjetlo na kraju tunela, podržati operacije koje se provode u Afganistanu tako dugo dok to bude potrebno", usprkos poteškoćama. "Svjetlo na kraju tunela" pojavit će se kad se vojne dužnosti počnu prebacivati sa stranih vojnih snaga na afganistanske.

Reuters prenosi kako NATO-ovu misiju u Afganistanu trenutno čini 65.000 američkih vojnika i još 39.000 iz savezničkih zemalja.

Kada je riječ o proturaketnom štitu u Evropi, raspravljat će se o pokušaju postizanja djelotvornog rješenja do idućeg NATO-ovog samita, koji će se ujesen 2010. održati u Lisabonu, rekao je Rasmussen.