{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rasmussen pozvao na mir i razum

F
7.2.2006. u 19:59
0
0
Rasmussen pozvao na mir i razum
0
Rasmussen pozvao na mir i razum
Danski premijer Anders Fogh Rasmussen pozvao je u utorak na "mir i razum" povodom neprekidnih demonstracija protiv Danske u nekim muslimanskim zemljama zbog uvredljivih karikatura poslanika Muhammeda.
Govoreći o nasilju na danske objekte, Rasmussen je ocijenio na konferenciji za štampu da "ništa ne opravdava nasilje, prijetnje i uništavanje", posebno se pozivajući na napade na danska diplomatska predstavništva u Damasku, Bejrutu i Teheranu.

Šef liberalno-konzervativne danske vlade pozvao je na "mir i razum" jer se radi o ozbiljnoj situaciji i vrlo je "bitno sačuvati mir".

Danski čelnik je dodao da "Danska ulaže sve napore u cilju uspostavljanja pozitivnog i konstruktivnog dijaloga s vladama na Bliskom istoku".

"Mi ćemo riješiti svoje sporove dijalogom, to važi u Danskoj kao i u našim odnosima s drugim zemljama. To je naša tradicija", dodao je.

"Međutim, situacija je tim teža što se sukob proširio na ulice i neće biti jednostavno riješiti ga za jedan dan", priznao je on.

Rasmussen je podsjetio da je "Danska mirno društvo sa starim demokratskim tradicijama. "Vrlo je važno za nas u Danskoj, bez obzira na vjerska uvjerenja, da budemo jedinstveni i odbacimo netoleranciju i upotrebu sile", rekao je on.

Danskog čelnika nisu odmah podržali njegovi tradicionalni saveznici, Amerikanci i Britanci, ali je izrazio zadovoljstvo podrškom koju je uputio predsjednik George W.Bush.

"Predsjednik Bush me pozvao telefonom i izrazio svoju podršku te ponovio podršku američke strane, što mi mnogo cijenimo", rekao je on.

"Nadamo se da će međunarodna zajednica biti u stanju naći mirno rješenje ove krize", naglasio je on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: