Svijet
0

Rasmussen pozvao na mir i razum

FENA
Danski premijer Anders Fogh Rasmussen pozvao je u utorak na "mir i razum" povodom neprekidnih demonstracija protiv Danske u nekim muslimanskim zemljama zbog uvredljivih karikatura poslanika Muhammeda.

Govoreći o nasilju na danske objekte, Rasmussen je ocijenio na konferenciji za štampu da "ništa ne opravdava nasilje, prijetnje i uništavanje", posebno se pozivajući na napade na danska diplomatska predstavništva u Damasku, Bejrutu i Teheranu.

Šef liberalno-konzervativne danske vlade pozvao je na "mir i razum" jer se radi o ozbiljnoj situaciji i vrlo je "bitno sačuvati mir".

Danski čelnik je dodao da "Danska ulaže sve napore u cilju uspostavljanja pozitivnog i konstruktivnog dijaloga s vladama na Bliskom istoku".

"Mi ćemo riješiti svoje sporove dijalogom, to važi u Danskoj kao i u našim odnosima s drugim zemljama. To je naša tradicija", dodao je.

"Međutim, situacija je tim teža što se sukob proširio na ulice i neće biti jednostavno riješiti ga za jedan dan", priznao je on.

Rasmussen je podsjetio da je "Danska mirno društvo sa starim demokratskim tradicijama. "Vrlo je važno za nas u Danskoj, bez obzira na vjerska uvjerenja, da budemo jedinstveni i odbacimo netoleranciju i upotrebu sile", rekao je on.

Danskog čelnika nisu odmah podržali njegovi tradicionalni saveznici, Amerikanci i Britanci, ali je izrazio zadovoljstvo podrškom koju je uputio predsjednik George W.Bush.

"Predsjednik Bush me pozvao telefonom i izrazio svoju podršku te ponovio podršku američke strane, što mi mnogo cijenimo", rekao je on.

"Nadamo se da će međunarodna zajednica biti u stanju naći mirno rješenje ove krize", naglasio je on.