{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rasmussen odbacio optužbe Gaddafijevog režima

F
14.7.2011. u 20:33
0
6
Rasmussen odbacio optužbe Gaddafijevog režima
0
Rasmussen odbacio optužbe Gaddafijevog režima
Foto: AFP
Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen odbacio je u četvrtak optužbe libijskog režima da je više od 1.100 civila ubijeno u zračnoj kampanji NATO-a u Libiji.
"Potpuno odbacujem ove optužbe", rekao je Rasmussen novinarima u Hagu, gdje se sastao s holandskim premijerom Markom Ruteom, javio je AFP.

"Izuzetno smo obazrivi kada identifikujemo vojne mete i izbjegavamo civilne žrtve", istakao je Rasmussen.

Pored toga, on je rekao da će vojna kampanja u Libiji trajati "koliko god to bude potrebno" kako bi se ispunio mandat Ujedinjenih nacija u skladu s kojim se provodi.

Libijski tužilac Mohammad Ziqri Mahjoubi objavio je u srijedu da je više od 1.100 Libijaca poginulo, a 4.500 ranjeno od početka zračnih napada NATO-a na Libiju 19. marta, i najavio je tužbu za genocid protiv Rasmussena.

Mahjoubi je optužio generalnog sekretara NATO-a za ratne zločine, pokušaj ubistva Gaddafija, "namjernu agresiju nad nedužnim civilima" i "ubistvo djece", kao i za pokušaj svrgavanja režima u Tripoliju i uspostavljanja vlasti pobunjeničkog pokreta pod kontrolom Alijanse, kako bi se "preuzelo bogatstvo" naftom bogate Libije.

Međunarodni kriviccni sud u Hagu izdao je 27. juna nalog za hapšenje Gaddafija zbog optužbi za zločine protiv čovječnosti, počinjene prilikom gušenja antirežimskih protesta koji su izbili sredinom februara.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: