Osudio upotrebu raketa
1

Rasmussen: Assadov režim je pred padom

SRNA
Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je danas da je režim sirijskog predsjednika Bashara al Assada pred kolapsom i osudio upotrebu raketa tipa "Scud" u napadima na pobunjenike.

"Smatram da se režim u Damasku približava kolapsu. Mislim da je to sada samo pitanje vremena", izjavio je Rasmussen novinarima poslije sastanka sa holandskim premijerom Markom Rutteom u sjedištu Alijanse.

Rasmussen je dodao da je NATO ranije ove sedmice u Siriji detektovao lansiranje većeg broja raketa kraćeg dometa tipa "Scud", koje se ne navode.

"Upotreba tog oružja koje nasumično pogađa pokazuje potpuni nemar za živote Sirijaca. To je bezobzirno i ja to osuđujem", rekao je Rasmussen.

Sirija je ranije tokom dana demantovala da je upotrijebila rakete "Scud" u borbi protiv "terorističkih grupa".

Ruski izaslanik za Bliski istok Mihail Bogdanov izjavio je danas da sirijski pobunjenici napreduju na terenu i da bi mogli da pobijede u konfliktu koji traje 20 mjeseci.

"Moraju se sagledati činjenice. Nažalost, ne može se odbaciti mogućnost da će sirijska opozicija pobijediti", rekao je Bogdanov, a prenijela agencija RIA.

NATO je prošle sedemice pristao da pošalje rakete "patriot" u Tursku radi zaštite te zemlje od raketne prijetnje iz Sirije.