Svijet
0

Raskrinkava se mafijaško podzemlje Chicaga

Sarajevo-x.com
Tony Accardo
Tony Accardo
U decembru 1977. godine grupa lopova provalila je u kuću Tonyja Accarda, jednog od najmoćnijih ljudi u historiji organizovanog kriminala i opljačkala njegov podrum. Sasvim je logično da Accardo tada nije bio nimalo sretan. Nekoliko mjeseci poslije, nađeni su leševi šest provalnika.

Šestorica provalnika koji su se usudili opljačkati kuću tadašnjeg vodećeg mafijaša ubijeno je nekoliko mjeseci poslije provale. Tony Arccado aka "Joe Batters" i "Big Tuna" bio je šef najjače mafijaške skupine u Chicagu od 1945. godine pa sve dok nije umro 22. maja 1992. godine.

[SLIKA]1[/SLIKA]Accardo je čak duže i od Al Caponea bio na čelu vodećih mafijaša u Chicagu, ali nije u tolikoj mjeri bio poznat javnosti. U mafijaškim krugovima često se, iza zatvorenih vrata, govorkalo da je Accardo "imao više mozga prije doručka nego Al Capone tokom cijelog dana".

Ovih dana se u Chicagu sprema najveće masovno suđenje do sada. Iz dokumenta tužilaštva proizlazi da će sud pokušati rasvijetliti ubistva šest provalnika koji su opljačkali podrum Tonyja Accarda. No, javnost i poznavaoci mafijaških radnji u Chicagu očekuju da bi ovo suđenje moglo razjasniti mnogo više neriješenih slučajeva, a ne "samo" ovih šest ubistava.

"Imamo nova saznanja koja će rasvijetliti ubistva šest provalnika u kuću Tonyja Accarda", izjavio je advokat Patrick J. Fitzgerald kada je podigao optužbe u aprilu 2005. godine. "Mislim da imamo dovoljno dokaza koji inkriminiraju najjaču mafijašku grupaciju Chicaga".

Lista optuženih uključuje nekoliko mafijaških šefova i jednog policajca Anthonyja Doyla. Svi oni su izjavili da nisu krivi.

Accardo je umro u 86 godini života i uprkos njegovoj mafijaškoj karijeri nije proveo ni dana u zatvoru.

U ovom slučaju se spominju i imena nekih državnih zvaničnika koji se vežu za slučajeve korupcije i nečasno sarađivanje sa članovima mafije i podzemljem u Chicagu.

Iako je tužilaštvo sprovelo obimnu istragu, stručnjaci smatraju da je mafijaško podzemlje u Chicagu tako dobro organizovano i strukturirano da čak ni najveće suđenje neće uspjeti rasvijetliti neka ubistva niti moći identificirati sve učesnike.

Suđenje za ubistva šest provalnika u kuću Tonyja Accarda počinje u utorak, a očekuje se da će trajati najmanje četiri mjeseca. Kako bi se zaštitile sudije na suđenju, njihova imena nisu objavljena kao ni imena potencijalnih svjedoka.