Svijet
0

Raskrinkana neonacistička grupa u Sankt Peterburgu

FENA
Sankt Peterburg
Sankt Peterburg
Tužilaštvo u Sankt Peterburgu je saopćilo u srijedu da je raskrinkana neonacistička grupa osumnjičena da je izvršila nekoliko rasističkih ubistava o kojima je brujala cijela Rusija.

"Grupa je osumnjičena da je u Sankt Peterburgu izvršila najmanje pet rasističkih zločina, među kojima i ubistvo Nikolaja Girenka", etnologa i stručnjaka za pravne radnje vezane za rasizam, koji je ubijen iz vatrenog oružja 2004. godine, izjavio je lokalni tužitelj Sergej Zajcev.

Policija je u njihovim stanovima zaplijenila "nacionalističku literaturu, kao i vatreno oružje i tri kilograma TNT-a, precizirao je Zajcev, javlja AFP.

Tužilaštvo u ovome drugom po veličini ruskom gradu, u kojem su česti rasistički napadi, saopćilo je u utorak da je uhapšeno pet pripadnika ove ultranacionalističke grupe. Njihovog lidera Dmitrija Borovikova policija je ubila prošle sedmice.

Šezdesetogodišnji Nikolaj Girenko, koji je bio predsjednik Komisije za prava nacionalnih manjina pri Naučnom savezu Sankt Peterburga, ubijen je u svome stanu 20. juna 2004.