Prijetio i Crnoj Gori
59

Ranjeni Putinov saradnik Dimitrij Rogozin nedavno je pozivao na puštanje Mladića i Karadžića

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U Donjecku ranjeni bivši zamjenik ruskog premijera i šef ruske svemirske agencije Dmitrij Rogozin u junu ove godine dao je skandalozne izjave da se nada da će osuđeni ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić biti oslobođeni.

"Dva heroja bratskog srpskog naroda i dva moja prijatelja. Od 1994. do 1996. godine često smo se sastajali. Jednom ću vam ispričati o tome detaljno", napisao je Rogozin na Twitteru i nazvao Karadžića i Mladića prijateljima.

U nastavku je rekao da se nada da će biti oslobođeni. "Nadam se da će biti izvučeni iz haških tamnica, gdje već dugi niz godina pokušavaju da ih osude za tuđe zločine, koje su inspirisale SAD i njihovi pomagači", dodao je Rogozin.

"Srbi u Bosni i srpski narod u cjelini ostaju vjerni tradiciji našeg viševijekovnog prijateljstva. Nadam se da će Crnogorci zbaciti izdajnike sa vlasti i vratiti se našoj porodici. Samo sloga Srbina spašava", naveo je on tom prilikom.

Početkom juna zaprijetio je Crnoj Gori interkontinentalnim raketama jer je Crna Gora zatvorila svoj zračni prostor za avion kojim je ministar vanjskih poslova Rusiej Sergej Lavrov trebao da stigne u Beograd.

Rogozin je povrijeđen kada su ukrajinske snage granatirale Donjeck preciznim oružjem, prenijeli su ruski mediji. Njegovo stanje je stabilno.