Želio im olakšati
6.2k

Ramazanski poklon: Kršćanski biznismen izgradio džamiju za radnike muslimane

Klix.ba
Saji Cheriyan
Saji Cheriyan
Krišćanski biznismen koji trenutno boravi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima odlučio je izgraditi džamiju za radnike muslimane kojima iznajmljuje smještaj, tako da oni ne moraju putovati kako bi obavili molitve.

Indijski državljanin Saji Cheriyan je stigao u UAE sa veoma malo novca 2003. godine, ali je u narednih 15 godina razvio svoj biznis. On je primijetio da radnici muslimani moraju plaćati taksi kako bi stigli do najbliže džamije pa je odlučio izgraditi jednu samo za njih.

"Morali su trošiti najmanje 5,44 dolara kako bi otišli u grad Fujairah ili drugu industrijsku zonu i obavili džumu u džamiji. Pomislio sam da bih ih usrećio ako bih izgradio džamiju na lokaciji gdje su smješteni", izjavio je Cheriyan za Gulf News.

U izgradnju žamije je Cheriyan uložio 354.000 dolara, a u njenoj unutrašnjosti ima dovoljno mjesta za 250 vjernika. Osim toga, ispred džamije ima mjesta za 700 vjernika, koji su zaklonjeni od sunca. Izgradnja džamije je počela prije nešto više od godinu dana, a završena je pred početak ramazana.

"Kada se proširila vijest o džamiji, mnogi ljudi su ponudili donacije, materijal za gradnju, boje i drugo. Ipak, ja sam to ljubazno odbio, sve ću platiti iz vlastitog džepa", dodao je biznismen.

Njegovo bogatstvo se procjenuje na 18 miliona dolara. Džamiju je nazvao Mariam, Umm Eisa (Marija, majka Isusova) u čast istoimenoj džamiji koja se nalazi u Abu Dhabiju.